Снимка: Reuters
fallback

Сайтът "Уикилийкс" предложи награда от 100 000 долара за копия от Транс-тихоокеанското партньорство - ТТП (TPP), което е централен елемент от дипломатическите маневри на Барак Обама към Азия, съобщи Ройтерс.

"Уикилийкс" е публикувал преди изтекли глави от текста на ТТП, за чието сключване се водят преговори между 12 държави от Азиатско-тихоокеанския регион - САЩ, Канада, Япония, Австралия,  Нова Зеландия, Чили, Мексико, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Бруней.

Наградата бе обявена в момент, когато американските профсъюзи призовават текстът да бъде оповестен публично.

"Времето да се даде прозрачност на ТТП изтече. Стига вече тайни. Стига вече извинения. Нека отворим ТТП веднъж и завинаги!", написа основателят на сайта Джулиан Асандж.

Текстът на споразумението, по което още се водят преговори и което би трябвало да увеличи стокообмена между 12 те държави, е класифициран.

Съгласно законопроект, който се очаква да бъде одобрен от Камарата на представителите, текстът ще бъде публично достъпен 60 дни преди да бъде подписан от президента на САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

хе-хе

преди 8 години

Голям е! Знае къде да ги удари.

6

Анонимен

преди 8 години

Хората се борят за разсекретяване на секретни споразумения, а в България всичко си разсекретяваме сами! Значи сме по-напред с материала от другите държави.....

5

Румбо

преди 8 години

До Експертдо 5 Тая мантра и да я повториш още хиляда пъти-пак ще си е ЛЪЖА!Поне разнообрази текста....

fallback