Дейвид Петреъс. Снимка: архив, Reuters
fallback

Бойците от екстремистката групировка Ислямска държава могат да бъдат спрени единствено ако се използват едновременно и военни и политически средства. Това заяви бившият шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс в интервю за Би Би Си.

Според Петреъс джихадистите не могат да бъдат победени "само със силата на оръжията".

По време на войната в Ирак Петреъс изработи стратегията, довела до увеличаване на числеността на американските войски и осигури подкрепата на сунитските племена в битката срещу Ал Кайда. Днес с подкрепата на САК иракската армия се опитва да си
върне територии, завзети от Ислямска държава.

Петреъс нарече джихадистката групировка "много труден противник", "редовна армия", използваща и бунтовнически похвати, и терористични методи.

Помолен да я сравни с Ал Кайда, генералът каза, че Ал Кайда е била пуснала много по-дълбоки корени в Ирак и е било много по-многочислена от Ислямска държава.

Генералът в оставка каза, че неотдавнашното завладяване от джихадистите на Рамади, столицата на провинция Анбар, е "стратегическа загуба" за иракската армия, защото е показала, че твърденията, че Ислямска държава губела позиции и била минала в защита, са били празни приказки.

Въпреки това Петреъс изрази увереност, че иракската армия ще си върне Рамади за няколко седмици или дори по-скоро.

Петреъс смята, че сега трябва да се преразгледа стратегията за борба с Ислямска държава, за се направят някои промени и да се положат повече усилия. По думите му точно това се прави сега.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Ne boici,ybiici..odelno teroristi,i vsqkakva zgan.Tryden protivnik? USA, s tolkova voenna mosht...?i slabi ste?Ybihte irakskiq diktator,i otslabihte poziciqta na durjavata,id se vuzpolzvaha..normalno .himicheski orujiq? vsichko e politika.Che i sega nehaete..

7

Анонимен

преди 8 години

Забелязах че като бе отстранен Петреъс започна американската намеса в Украйна с майдана и бе оставена ИД да се засилва ..... Е затова може би е бил отстранен а не заради оня скандал!

6

ЛУД

преди 8 години

А ТОЗИ ОТ СНИМКАТА ЗАЩО НЕ УТОЧНИ ЧЕ САЩ СЕ БИЯТ НА СТРАНАТА НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И ЗА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА. ВСИЧКО ДРУГО Е АЛА БАЛА....

fallback