Снимка: bgonair.bg
fallback

Още една крачка към нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана – САЩ официално извадиха Куба от списъка с държави, които спонсорират тероризма. Решението, обявено от Държавния департамент, идва след като преди малко повече от месец президентът Барак Обама поиска от Конгреса Хавана да бъде премахната от черния списък.

С промяната отпада забраната Куба да получава икономическа помощ и оръжие, както и спира контролът върху стоки с потенциално двойно приложение. Решението на Обама дойде броени дни след историческата му среща с кубинския лидер Раул Кастро. Островът на свободата увери Вашингтон, че няма да подкрепя международния тероризъм в бъдеще.

Решението дава свежа глътка въздух за отношенията между двете страни. Въпреки това, продължава действието на други санкции, наложени от Вашингтон в десетилетията след скъсването на дипломатическите отношения през 1961г.

Куба е в списъка от 1982г. заради подкрепата на властите за въоръжените партизански движения в Латинска Америка. Тази подкрепа спря с разпадането на бившия Съветски съюз. Така в черния списък на Вашингтон остават три държави: Иран, Сирия и Судан.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

В общи линии им остават само с.корея и иран...

6

Берлин

преди 8 години

Браво!

5

танто за танто

преди 8 години

СССР си взеха Крим (който по принцип си беше техен), САЩ пък взеха Куба (което е ново завоевание) :))) Предполагам, че сега Съчмата ще спре да ходи вече на Варадеро с руски рубльовки, поради изменената политическа ситуация ха-ха-ха

fallback