Снимка: Ройтерс
fallback

Гърция е изпаднала отново в рецесия през първото тримесечие на годината, потвърдиха правителствените данни в петък, на фона на спадащото доверие на бизнеса, високата безработица, упоритата дефлация и политическа несигурност в страната.

Гръцката икономика се е свила с 0,2% в периода януари-март на тримесечна база след отстъплението с 0,4% в последното тримесечие на 2014 г., предава WBP Online. Изпадането в рецесия обикновено се определя от две последователни тримесечия на свиване на БВП.

Окончателните данни потвърдиха предварителната оценка на статистическата служба в Атина. Спадът обаче се оказа по-малък от очакванията на анкетираните от Bloomberg експерти, които прогнозираха отстъпление с 0,5%.

Лошата новина дойде, въпреки че страната се върна към растеж през миналата година, повишавайки надеждите, че най-после ще успее да излезе от кризата. Най-тежкият икономически спад в историята на Гърция след Втората световна война заличи около 25% от икономическото производство и остави един на всеки четирима души без работа.

На годишна база, затъналата в дългове Гърция оповести 0,2% растеж след разширението с 1,2% в четвъртото тримесечие на миналата година.

През 2014 г. икономиката се разшири с 0,8% след шест години на свиване. Тя дори за кратко се превърна в най-бързо развиващата се икономика в еврозоната през третото тримесечие на 2014 г. Вместо обаче да затвърди доброто представяне средиземноморската страна бе засегната от политическата несигурност, обхванала я в последните четири месеца след стъпването на власт на правителството на СИРИЗА.

В своята пролетна икономическа прогноза Европейската комисия сви очакванията си за годишния ръст на Гърция до само 0,5% тази година спрямо по-ранната прогноза за 2,5%. Тази оценка обаче все още се базира на предположението, че Атина ще успее да се разбере с кредиторите си и ще остане в еврозоната.

Още икономически новини може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Дръж се гърко шоп те гази . И тази година сме в Гърция на морето. Узо , сиртаки и така нататък .

16

:-)

преди 8 години

Гърция може да е в рецесия, ама гърците не са. Който не вярва, да прескочи до там...

15

Анонимен

преди 8 години

До ПешоНе си особено умничък, нали? Имаш ли идея как ще се отрази на БГ това? Едва ли... Я накарай някой твой познат, който има поне едма капка мозък повече от теб, да ти обясни колко банки и бизнеси в БГ са гръцки.

fallback