Снимка: Reuters
fallback

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща да защитава териториалната цялост на Европа в обстановка на напрежение по източния фланг на алианса заради кризата в Украйна, предаде ДПА.

"Твърдо ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на всички европейски страни", заяви Столтенберг в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

НАТО ще работи да гарантира, че съседите му Грузия, Молдова и Украйна ще останат стабилни и независими, каза той в мозъчния тръст ден след като обсъди конфликта в Украйна с президента Барак Обама.

"Тези държави не са буферни зони, те са независими суверенни държави. Те имат правото сами да избират по кой път да поемат и ние ще им помогнем по този път", каза шефът на алианса.

Той предупреди Русия да не се меси в стремежите на свои съседи като Грузия или Украйна за присъединяване към НАТО.

"Дали някоя страна ще стане член на НАТО или не ще се реши от тази страни и 28-те съюзници и от никой друг", каза Столтенберг.

Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна продължава да се нарушава. Страните трябва да постигнат политическо решение на конфликта, заяви шефът на НАТО, цитиран от ТАСС.

Той отново обвини Русия, че подкрепя сепаратистите в самопровъзгласените Донецка и Луганска народна република и че изпраща военна техника и войски на територията на Украйна, а също така отново осъди анексирането на Крим от Русия. По думите му ставащото в Украйна подкопава ключови принципи на европейската сигурност.

Планираното прехвърляне на ракетни комплекси "Искандер-М" в Калининград до 2018 г. фундаментално ще промени баланса на сигурността в Европа, заяви Столтенберг. Той определи такива действия като дестабилизиращи и опасни, като същевременно подчерта, че НАТО не иска противопоставяне с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

boza

преди 8 години

Az ne iskam NATO da me zastitava .

178

Анонимен

преди 8 години

Докато тия идоти ни "защитават" от Русия ИД става все по силна.Ония там имат милиарди и огромна армия от психопати.Всеки ден ненормалници от цял святунай-вече от развитите демокрации,като Англия,Франция и Германия се присъединяват.Армията на ИД завзема все повече територии.Близо е денят в който ще дойдат в Европа и ще ни иколят.Ем ще ни колят ем ще ни .....Верно ние сме свикнали,ние сме си с робска психика и по ще го понесем,ама евроатлантиците ще им се види нагорно.

177

Анонимен

преди 8 години

Nezabavno izlizane na Balgaria ot NATO i EC inache BB che ni zakopae oche poveche

fallback