Снимка: bgonair.bg
fallback

Иракското правителство обяви началото на контраофанзива срещу джихадистите от групировката Ислямска държава. Междувременно Великобритания нанесе нови въздушни удари срещу позиции на джихадистите в Ирак. Правителството в Багдад получи критики от страна на международната коалиция, бореща се срещу ислямистите, заради недоброто състояние на армията в страната.

По данни на официалните власти основна цел на стартиралата военна операция е освобождаване на провинция Анбар от терористите. На този фон Вашингтон и Багдад започнаха да прехвърлят един на друг отговорността за пораженията през последните седмици.

Държавният секретар на Съединените щати, Джон Кери, критикува иракската армия заради липса на воля за победа. Отговорът на иракското правителството беше, че американските военнослужещи не са обучили правилно армията на страната.

Багдад получи критики и от друга страна, която се бори срещу ислямистите. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че страната му е решила да предприеме въздушни удари срещу групировката Ислямска държава заради обещанието на Багдад да състави правителство с широко представителство. Според него обаче това не се е случило. Дипломатът допълни, че международната коалиция, която се сражава с джихадистите, спешно трябва да бъде подсилена.

На 2 юни в Париж ще се състои среща, която ще се занимае именно с този проблем. На нея ще участват 24 страни, като те трябва да изберат най-добрия вариант за борба срещу екстремистите. Междувременно Иран организира конкурс за карикатури, осмиващи Ислямска държава, като по този начин трябва да бъдат заклеймени зверствата, извършени от радикалната групировка.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

До 4

преди 8 години

Не, неграмотността в България е стигнала до умопомрачителни размери. Да кажеш на държави, които са съществували хилядолетия преди Христа, че са измислени, това вече си е клиничен случай! Е, да, то соросоидното племе освет тъпизми друго не може да ръси - та те нарекоха наистина измислената украина "независима страна", нея, която допреди 23 години НИКОГА НЕ Е БИЛА ДЪРЖАВА.Какво искаш от неграмотници? А колкото до Ирак, нещо да кажете кой подпали тази страна, кой я разпарчетоса и изтребва народа???

3

GENERAL GADORIAN

преди 8 години

А да видим! Много не съм оптимист нещо щото.

2

Анонимен

преди 8 години

Не е толкова до оръжието. Цели складове на иракската армия с оръжие, в това число и американско производство, попаднаха в ръцете на джихадистите. Т.е. иракската армия си имаше оръжие, но не желаеше да го използва.Просто такива изкуствено създадени държави, като Ирак и Сирия не могат да съществуват без силен диктатор начело. Както и другите арабски страни, впрочем.

fallback