Снимка: bgonair.bg
fallback

Испанският премиер Мариано Рахой защити партията си след съкрушителната загуба на местните избори в страната. Той увери гражданите, че има план за икономическо възстановяване, въпреки трудностите. Рахой има само 6 месеца, за да убеди избирателите да го подкрепят на парламентарните избори през есента.

Управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой спечели първото място на изборите с 27%. Тя обаче изгуби абсолютното мнозинство, което имаше досега в 8 регионални правителства. Премиерът обясни, че се очаква икономически растеж от 3 процента до края на годината, както и откриването на половин милион работни места.

Избирателите наказаха основните политически партии в Испания на местните избори. Много хора пренасочиха подкрепата си към нови, антисистемни формации, които водиха кампания с обещание за промяна на статуквото. Популистките партии като Подемос обещаха да спрат мъчителните мерки за икономии, високата безработица и политическите корупционни скандали. Регионалните и общински избори разбиха двуполюсния модел, който властва в страната след възстановяването на демокрацията през 1975 г.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 8 години

Viva Podemos!

2

испанско Българче

преди 8 години

Да каже плана си и на тиква и & , щото нещо сме го позакъсали. А и изборите идват. И ще се появи една българска ПОДЕМОС/ МОЖЕМ / и ще ги отвее където им е мястото - ЗАТВОРА.

1

CATALUNIA

преди 8 години

INDEPENCIA !

fallback