Снимка: bgonair.bg

На 6 август в Полша в длъжност ще встъпи новият шести пореден държавен глава след 1989 г., след като на балотажа в неделя президентът Бронислав Коморовски призна поражението си от малко известния консервативен претендент Анджей Дуда.

Дуда бе малко известен в полската политика. Той е бивш юридически съветник на покойния президент Качински, зам.-министър на правосъдието, общински съветник, депутат и настоящ евродепутат. "Ройтерс" припомня, че според анализатори в Полша не е изключено той да е изкаран на политическата сцена от Ярослав Качински, защото лидерът на "Закон и справедливост" не е искал да рискува срещу популярния допреди няколко месеца президент Коморовски.

Още по темата

Коморовски пожела успешна работа на 20 години по-младия Дуда, който е подкрепен от "Закон и ред" - дясната партия, предвождана от Ярослав Качински, брат близнак на загиналия през 2010 г. в самолетна катастрофа край Смоленск президент Лех Качински.

Световните агенции изтъкват като причина за поражението на Коморовски вялата му кампания, основана на убедеността на подкрепящата го правителствена партия, че той ще спечели още един 5-годишен мандат. Но като същинско основание за промяната се изтъква недоволството на поляците, че продължаващият две десетилетия икономически възход на страната облагодетелства определени тесни среди.

Дуда тепърва ще трябва ясно да обяви как мисли да използва властта си за промяна в Полша. По Конституция премиерът има повече власт в страната, докато държавният глава назначава висшите офицери, координира външната политика, може да налага вето на закони и участва в назначаването на управител на централната банка.

Партията на Дуда е близка до полската църква, защитава консервативни ценности в обществото, заема по-скептична позиция спрямо ЕС и не е толкова открит привърженик на свободния пазар като управляващите. След новината за промяната злотата изгуби 1% от обменната си стойност спрямо еврото като сигнал, че бизнесът вече очаква промени в правителствената политика.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase