Снимка: Reuters
fallback

Гърция не може да извърши плащанията по дълга към Международния валутен фонд (МВФ) през следващия месец, защото няма пари, заяви днес министърът на вътрешните работи Никос Вуцис, цитиран от Ройтерс.

"Четирите вноски за МВФ през юни са 1,6 милиарда евро, тези пари няма да бъдат дадени и ги няма, за да бъдат дадени", каза Вуцис в неделното шоу на гръцката телевизия Мега.

Това е най-категоричното изявление от Атина за вероятността от изпадане в неплатежоспособност, ако преговорите с кредиторите се провалят, посочва Ройтерс.

Преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточват вече четири месеца.

Успешното им финализиране би отключило помощ в размер на 7,2 милиарда евро, но преговорите зациклиха около реформите за пенсионното осигуряване и пазара на труда, предложени от кредиторите.

Запитан дали се тревожи от "кредитно събитие" - термин, който визира сценарии като банкрут или неплатежоспособност,  Вуцис каза: "Ние не се стремим към това, ние не го искаме, това не е нашата стратегия".

Гръцкият министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис, който е представител на твърдолинейното крило в управляващата партия СИРИЗА, заяви днес пред съпартийци, че през следващите дни правителството трябва да подготви гръцкия народ за ситуация, при която не е постигнато споразумение, отговарящо на обещанията на СИРИЗА, предаде Ройтерс.

"През последните четири месеца така наречените институции подложиха гръцкия народ на бавно изтезание, една от най-ужасните практики на изнудване в световната история, за сметка на страната", заяви Лафазанис.

Той посочи, че правителството трябва да бъде готово за всякакви възможни алтернативни решения, за да избегне нови мерки за икономии и приватизации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

101

Анонимен

преди 8 години

През 1900 година сме били 1 милиард и половина население на Земята! Сега сме 7 милиарда и половина! Вече тези 7 милиарда за нула време ще станат 30! Всичко е обречено!

100

До 150

преди 8 години

Изтокът е заплашен от глад! Милиарди се размножават в геом прогресия! Китайците се напъват да купуват ниви у нас! Държавите с ъс семейства с по много деца няма как да просперират въпреки ресурсите! Тоя народ трябва да се храни!

99

75

преди 8 години

До доктора Само че,тези държави си държат резерва в долари и евро. Действат на принципа "не ме гледай какво говоря,гледай ме какво върша".Ако го направят, резервите им отиват на кино.*** пример : Ти много мразиш американците,ама си държиш спестяванията в долари или евро а не в рубли./Това е отличителна черта на всички русофили :)/ И в един момент си казваш :"Абе аз много мразя американците.Сега ще отида,ще си изтегля доларите и ще ги запаля" Ще го направиш ли?

fallback