Снимка: Reuters

Най-висшата съдебна инстанция на Франция подкрепи днес ограниченията за нелицензираните таксиметрови услуги, предаде Ройтерс.

Това е поредната законова спънка в дейността на американската компания Uber, която предоставя таксиметрови услуги с помощта на мобилно приложение.

В няколко европейски страни дейността на фирмата е оспорвана в съдилища от лицензираните таксиметрови шофьори, тъй като според тях това е нелоялна конкуренция.

Конституционният съвет на Франция заяви, че нелицензираните таксита трябва да се връщат откъдето са тръгнали, след като оставят клиентите си, или да изчакват нови курсове на паркинги, и потвърди забраната те да карат и да търсят нови клиенти.

Съдът също така потвърди ограничаването на приложения като това на Uber, които посочват на смартфоните на евентуални клиенти местонахождението на близки таксита и дали са свободни.

Парижки апелативен съд очаква взетото днес решение, преди да реши дали да забрани услугата на Uber, известна като UberPOP.

Иск в съда е внесен от три конкурентни компании, както и от профсъюзи на таксиметровите шофьори.

Те настояват за забрана на услугата UberPOP, която позволява на шофьори да използват частните си коли, за да превозват други пътници на по-евтини тарифи от тези на традиционните таксита.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase