Снимка: архив Reuters
fallback

Американски командоси са ликвидирали при операция в Ал Амр, Източна Сирия, високопоставен лидер на "Ислямска държава" (ИД),  съобщи днес шефът на Пентагона Аштън Картър, цитиран от световните информационни агенции.

Целта на операцията, извършена през изминалата нощ от американски спецчасти, намиращи се в Ирак, е била да бъде заловен Абу Саяф, който отговарял пряко за петролните, газовите и финансовите дейности на терористичната групировка. Саяф е оказал съпротива и е бил убит. Командосите обаче заловили неговата жена, за която се смята, че също е активен член на ИД.

Жената била откарана в американски военен арест в Ирак.

Картър подчерта, че няма пострадали американски войници при операцията, осъществена по нареждане на президента Барак Обама.

При операцията е била освободена млада жена от язидската общност, държана от Абу Саяф и жена му като робиня.
По-рано днес сирийската държавна телевизия съобщи, че сирийската армия е убила Абу ал Тайм ас Сауди, "министър на петрола" на ИД. Според телевизията той бил убит заедно с други 40 бойци от ИД в спецоперация в петролното поле Омар, което от юли е под контрола на ИД.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 8 години

Kakvi svruhmoderni tankove sunuvate ( ruski) ? Zamenqm MERSEDES za Lada Samara .

22

До HARIZAN-OFF

преди 8 години

Не обичам да се "дърлям", но ме възмути гадната ти радостчица за разни руски провали!"Я някой "ултрамодерен" танк запецне насред Червения площад, я някой "Прогрес" се сгромоляса, или пък "Протон" изгори заедно с мексиканския спътник. Впрочем, седмата поред авария на "Протон" от 2010 г. насам."Кое е радостното, pigmy?Танкът наистина е ултрамодерен, няма нищо, което да може да му устои! Нито "Абрамс" с броня и снаряди с DU (явно не мислят за ташаците на войниците си), нито Лео-2, Льоклерк, Меркава

21

Андрей

преди 8 години

Разни спукани конд... се гаврят с паметта на хората в Беслан и "Дубровка"! Нека остане на съвестта им, ако знаят какво означава това! Едно е да изпаднеш в нечувана, невиждана, несравнима по жестокостта се ситуация и да сбъркаш, друго -да проведеш планирана от дебелогъзи щабни некадърници спецоперация, разчетена до секунди и да се провалиш. Съветвам ви да потърсите в Тубата нещо с приблизително така звучащото заглавие:"Воспоминания американского лейтенанта морской пехоты"! Достоверно и поучително

fallback