Гръцкият финансов министър. Снимка: Reuters

Преговорите между Гърция и кредиторите са в най-сложната си фаза, заяви вчера финансовият министър на страната Янис Варуфакис, цитиран от ТАСС.

"Преговорите са в най-трудната си фаза, в нестабилно състояние", заяви Варуфакис. Той подчерта, че европейските  партньори оказват силен натиск върху Атина при преговорите за новото споразумение.

Кредиторите искат "орязването на всички заплати до 700 евро". "С такава безжалостна позиция се сблъскваме ежедневно", подчерта гръцкият министър.

В понеделник Гърция и еврогрупата отново не постигнаха споразумение за удължаване на програмата за финансова помощ за Атина. Участниците в срещата изразиха предпазлив оптимизъм по отношение на предприеманите от Гърция стъпки за постигане на споразумение.

Гърция и международните кредитори (ЕЦБ, ЕК и МВФ) трябва да съгласуват нов план за реформи, който да позволи удължаването на втората програма за международна финансова помощ за Атина за  трети път и да се преведе оставащият пакет от 7,2 милиарда евро финансова помощ.

Втората програма за помощ беше разчетена до 1  януари 2015 г., а много експерти смятат, че Гърция ще има нужда от допълнителни средства, припомня ТАСС. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase