Снимка: архив, Reuters
fallback

Тютюнопушенето на Мартин плейс - главната пешеходна зона на австралийския град Сидни, е забранено пробно за 12 месеца, а после забрана за пушене може да бъде наложена за всички обществени места на открито в града, предаде ДПА.

Градският съвет на Сидни взе това решение, след като проучване показа, че повечето жители на града биха предпочели пешеходната зона да е без тютюнев дим. От вчера рейнджъри обикалят района с пепелници, приканвайки хората да изгасят цигарите си.

Мартин плейс е пешеходна зона в центъра на бизнес квартала на града, където хиляди хора обядват на открито, не само в заведения, но и по пейките и седнали на стъпала. В същия район през 2014 г. беше извършено терористичното нападение срещу кафене "Линд".

Пушенето е забранено на много обществени места в Сидни, включително на гарите, автобусните спирки и баровете. От юли пушенето ще е забранено и на всички места за хранене на открито.

Броят на пушачите в Австралия намаля наполовина през последните 30 години. Само 13,3 на сто от възрастните австралийци пушат всеки ден.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Dublin

преди 8 години

...eeee, NAI-nakraia da moga da sloza edin plius na Шоп-a....:))Ce e hamerikanska durvena kratuna..., no pone ne pusi...

11

Мартин

преди 8 години

***, хора, че вие изтрихте повече коментари от статията отколкото останаха... Сега по темата, Сидни, искам да ти кажа, че намаляването на тютюнопушенето е световен феномен, който да не повярваш, го има и в България. Да вероятно не е на нивото на Австралия (не разполагам с конкретни данни), но определено не е както преди години. Това, че все още има доста пушачи би могло да се обясни и с по-тежкия, напрегнат и изнервен живот, който водят хората в България в сравнение с някои

10

сектор Кабул

преди 8 години

Мъка, мъка! От години лягам и ставам с мисъл за австралийските аборигени и за мемориала на доктор Менгеле пред австралийското министерство за ингеграция и толеранс на коренното австралийско население. Сега разбирам, че пришълците в изблик на човеколюбие и либерализъм са преминали от забрана за туземни форми на живот, към забрана за пушене на техните колонизатори и еманципатори. Мъка, мъка. Какво са някакви си американски наемници в Украйна, изтребващи деца и старци, пред забраната за пушене!

fallback