Снимка: bgonair.bg
fallback

Кризата в Македония е политическа и най-лошият сценарий е някой да я тласне към етническа, обясни пред телевизия и радио България он ер проф. Боби Бобев, балканист и бивш посланик в Албания и в Косово. По думите му в страната има натрупване на негативни факти в продължение на дълъг период от време, а един от най-сериозните проблеми е липсата на икономически растеж. Има дефицит на информация, а подробностите се разбират от медиите, коментира още проф. Бобев.

Според него случващото се в Куманово веднага е насочило вниманието към албанския фактор. По думите му обаче съществуваше Армия за освобождение на Косово, след това Армия за национално освобождение на Македония. Тогава границата между Косово и Македония не е съществувала, а имената, които сега се появиха в медиите, са имената от онова време.

Oще по темата

"Интересното е, че етническото съотношение е такова, че албанските политически формирования са незаобиколими и заради това Груевски управлява съвместно с Али Ахмети, лидер на Демократичен съюз за интеграция. Това, което се случва в Македония последните месеци съответства на това, което се случва в Куманово от последните седмици, но не бива да се допуска етническо противопоставяне", каза той.

Проф. Бобев коментира още, че Македония се управлява от коалиция, в която участие вземат и албански партии. Сега трябва да се стигне до дъното, за да се открият причините за ескалацията на конфликта. Той коментира още, че албанците искат държава, но не трябва да имат такава.

По думите на проф. Бобев нещата са тревожни, но въпросът е има ли воля да се достигне да дъното на конфликта. Има един много ключов момент - хората, които действат сега, са хората, които са действали през 2001 г. Сега трябва да се разбере дали те са минали през конфликтите в Сирия и в Ирак, обясни проф. Бобев.

"Това, което се случва сега е един гърч на хора, които са склонни да действат. Размахването на плашилото на велика Албания няма да доведе до създаване на обща албанска държава", коментира той. Според проф. Бобев има силен инструментариум за противодействие на случващото се. Той прогнозира, че ако този конфликт има продължение, това ще са епизодични случаи.

Чуйте целия разговор с проф. Боби Бобев във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

анонимен

преди 8 години

тъпанарите от запада признаха косово вкл и българия и сега се започвабългария винаги си е патила от *** политици ала бай *** които освен келепиранищо друго не ги интересува цялата тази история в куманово е дело на турция

27

Анонимен

преди 8 години

Наследниците на Ал.Македонски ще гризнат здраво дървото, щом са празни глави...Македония е ГМО, изкуствено измислена от Коминтерна, затова има ядове със самата себе си, а като добавим и комунистическото минало ... лошо ги чака!

26

Анонимен

преди 8 години

Албанците си имат държава да заминават Там

fallback