Снимка: Reuters
fallback

Веднага след като в петък стана известна внушителната победа на Консервативната партия на парламентарните избори, европейски лидери побързаха да предложат на Камерън преговори за реформи в ЕС, за да се разсее несигурността за бъдещето на Великобритания в блока.

Британският премиер Дейвид Камерън ще назначи финансовия министър Джордж Озбърн за главен преговарящ с Европейския съюз, пред който Лондон ще настоява за отстъпки преди обещания референдум за членството на Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Сънди таймс".

Според вестника външният министър Филип Хамънд ще помага на Озбърн, който в петък стана вторият по ранг член на правителството след Камерън. Двамата министри ще направят посещения в Берлин и Брюксел, предвижда програмата на Камерън за първите сто дни управление на новото правителството.

Камерън обеща в предизборната кампания, че ще се опита да издейства от Брюксел Великобритания да си върне част от правомощията преди да бъде свикан референдумът към края на 2017 г. Това предизвика опасения в бизнес средите, че пазарът за британския износ ще се стесни, отбелязва Ройтерс.

Засега не е ясно какви са намеренията на Камерън за преговорите с ЕС, но той неведнъж е заявявал, че трябва да се ограничат възможностите новопристигнали мигранти във Великобритания да искат социални облаги.

Европейската комисия подготвя пакет от предложения за мобилността на трудовия пазар, който трябва да е готов към края на 2015 г. Очаква се в тези предложения да бъдат взети под внимание безпокойствата на по-богати страни като Великобритания, Германия и Холандия от наплива на бедни мигранти от други части на ЕС, които се опитват да се възползват от щедрите социални системи.

"Сега искаме да чуем какво искат британците и останалите ни действия ще зависят от това", каза представител на
ЕС.

След като Камерън назначи днес Майкъл Гоув за министър на правосъдието, досегашният титуляр Крис Грейлинг ще замени Уилям Хейг като ръководител на групата на консерваторите в Камарата на общините, предаде Франс прес.
Грейлинг ще отговаря за конституционните реформи, с които ще се дадат по-широки правомощия на Шотландия и на други региони на Обединеното кралство.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

Сега точно както обещанията на Ципрас не се изпълниха, тези на Камерън няма да се изпълнят също. Той не иска малки промени, иска да дискриминира, нещо което няма да стане. Даже най-малка промяна иска подписа на останалите държави. Ако бяхме само ние нашите продажни политици биха се нагъзили веднага, но защастие Полша или Унгария никога няма да подпишат. От тези преговори няма да излезе почти нищо. Британците много говорят против ЕС но накрая нищо не правят, чиста демагогия.

23

Наблюдател

преди 8 години

ЕС ако не пресече социалния туризъм, разпадането му е въпрос на време

22

Анонимен

преди 8 години

До ВасилевNe stave tochno taka. Pone tuk v Anglia ne mojesh da kandidatsvash vednaga za pomoshti oshte s prestiganeto. Trqbva da si rabotil tuk pone 6 meseca mislq che beshe za da se vyzpolzvash. Tova deto go prikazvat za pomoshtite vaji za imigranti idvashti ot strain izvyn evropeiskiq saiuz, koito s vlizaneto tyrsqt ubejishte I ako gi odobrqt imdavat pomoshti, jilishte vsichko. Taka che problema s pomoshtite ne e za migrant on EU. Izvinqvam se no nqmam kirilica.

fallback