Снимка: Архив Reuters
fallback

Вулканът Туриалба в Коста Рика изригна снощи пепел, която достигна столицата Сан Хосе, на около 60 километра, предаде Франс прес, като цитира костариканската Обсерватория за вулканология и сеизмология.

Вулканът с надморска височина 3340 м изригна в 15 ч. и 24 мин. местно време (21.24 по Гринуич). Стълбът от газове и пепел се издигна на височина 2,5 километра.

Туриалба изхвърли и камъни с тегло до четири килограма, които паднаха в радиус 1 км от кратера.

В Сан Хосе и околните населени места се посипа пепел и се усещаше миризма на сяра часове след основното изригване, продължило около половин час.

Активността на Туриалба се засили от 12 март. По съображения за сигурност националният парк на подстъпите към вулкана бе затворен. Оттогава международното летище "Хуан Сантамария", на 17 км западно от Сан Хосе, бе затваряно два пъти поради намалена видимост от изхвърлената пепел, добавя АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

до 1

преди 8 години

коста рика е държава в централна америка. какво общо имат латиносите с герб? най-долната работа е да се използват природните бедствия в политически игри. но все пак какво общо има страна на другия край на света с някаква мижава партийка някъде си?

fallback