Снимка: архив, Reuters
fallback

Командването на НАТО и ръководството на руското министерство на отбраната реагираха на нарастващото напрежение в Европа, като установиха канал за двустранна оперативна връзка, съобщава "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитиран от РИА Новости.

Това става за първи път след края на Студената война, отбелязва изданието и напомня, че подобен канал е действал след Карибската криза през 1962 г., наричан "червеният телефон".

Oще по темата

"НАТО и руското военно командване поддържат постоянен канал за връзка. Върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа и председателят на Военния комитет на НАТО получиха достъп до разговори с руските си колеги", цитира изданието съобщение на централата на алианса.

В НАТО не уточняват кога е задействан каналът и не посочват други подробности за "горещата линия", тъй като тази операция се провежда под гриф "секретно", пише вестникът.

Инициативата за създаването й е на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, посочва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Във връзка с нарастването на напрежението поради украинския конфликт, Щайнмайер предложил да се установи пряка линия между Русия и НАТО в случай на възникване на кризисни ситуации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Членска карта №7

преди 8 години

Ще се обаждат по горещата линия на Ирландската овчарка за грешки в хороскопа му!

32

Анонимен

преди 8 години

Вече и интерес няма към руските теми...

31

спас

преди 8 години

И правилно на запад вече знаят кой е владетеля на света.Само плевела и *** не знаят,заедно с обонго и натаняхо за разлика от хор турецкой. Или простичко казано всеки с тик имам предвид нервно болен,ще се превръща в ***,какъвто е нашия Винету,вожда на апахите,апашите. Ха лека нощ на русофобите да сънуват сънища като таласъмища. Обонгови

fallback