Снимка: Reuters
fallback

Бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" са екзекутирали около 300 пленници язиди в Северен Ирак, съобщи Би Би Си.

Екзекуцията на север от град Мосул, близо до град Тал Афар, е била изпълнена в петък.

Язидското малцинство от дълго време са едно от най-уязвимите малцинства в Ирак. Съществуването на тази малка кюрдска етнорелигиозна общност днес е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си поради офанзивата на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола.

Най-голямата част от язидската общност се намира в Ирак (между 100 000 и 600 000 души според различните оценки). В Ирак язидите са съсредоточени основно в северната част на страната. Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Те са в голяма степен бедни селяни и пастири.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 5 години

Е, къде са нашите бащици, Путин и Тръмп?Или си мислите че тези хорица понеже са черни не страдат като нас?Те също имат нужда от храна и вода, телата им се нуждаят от същото като нас,белите.

22

Стар набор

преди 8 години

Само нашия Грудовски кашишки полк би бил достатъчен по мое време да им разкаже играта, ама тогава нямаше такъв "challenge."

21

нищожества!

преди 8 години

това са изродена шайка разпасани черни ***, които до момента унищожават беззащитни хора! при първата им среща с армия на Бялата раса, независимо коя е, ще дадат хиляди жертви, и милост няма да има! След това ще последва забрана на исляма и именно това е голямото притеснение на всички гъзурещи се по пет пъти дневно!

fallback