Снимка: Reuters, архив
fallback

Командващият на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлав заяви вчера, че САЩ трябва да разполагат с по-добра разузнавателна информация от Украйна и че Русия вероятно подготвя нова офанзива там, възползвайки се от паузата в сраженията, предадоха АП и Ройтерс.

Американският генерал каза пред сенатската комисия за въоръжените сили, че положението в Украйна е нестабилно и несигурно и прикани Конгреса да способства за увеличаването на разузнавателния потенциал на САЩ с цел да бъдат разпознавани по-добре намеренията на президента Владимир Путин в региона.

"Общо взето, руските военни операции в Украйна и региона през миналата година показаха, че има критични празнини в нашето събиране и анализ на разузнавателна информация", заяви той.

"Някои руски военни учения ни изненадаха, а нашето задълбочено познание за руската намеса по суша в Украйна бе доста ограничено", каза той.

По думите на генерала броят на разузнавачите специалисти по Русия е намалял след края на Студената война и разузнавателният потенциал от всичките му разновидности е бил прехвърлен към войните в Афганистан и Ирак.

"Не можем да бъдем напълно сигурни какво ще направи Русия по-нататък и не можем напълно да проумеем намеренията на Путин", констатира Брийдлав. "Руските сили се възползваха от възможността, предоставена им от затишието в боевете, за да се пренагласят и препозиционират, запазвайки придобитото", продължи генералът и заключи: "Много от техните действия са съвместими с подготовка за нова офанзива".

Русия се стреми да установи по-здрав контрол върху сепаратистките бойци, като подсилва тяхното комнадване, "защото е имало разнобой в някои от предишните атаки", каза пред сенаторите Брийдлав. По думите му "сега виждаме добре различим руски елемент в командването и контрола в Източна Украйна".

"Командване и контрол, противовъздушна отбрана, подкрепа за артилерията, всички тези неща са се подобрили и са направили от сепаратистите по-компактна и по-организирана сила", каза командващият на силите на НАТО в Европа.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Иван

преди 8 години

Ако изобщо има офанзива, ще е след провокация от страна на САЩ, за което ПАК ще обвинят Русия, после укро армията водена от САЩ пак ще атакува цивилните, и след това чак идва ред на офанзива от Русия

145

БГ

преди 8 години

УЖ ИМАТ ГОЛЯМО РАЗУЗНАВАНЕ,МНОГО БАЗИ,АГЕНТИ ОКОЛО РУСИЯ И ПО ЦЯЛ СВЯТ,А ПЪК НЕ ЗНАЯТ ЕДНА ГОДИНА ИЛИ ДВЕ КАКВО ЩЕ СТАВА В УКРАЙНА.АЗ ЗНАМ, ЩЕ СЕ ЯДОСА МЕЧКАТА,ЧЕ Й ВЛИЗАТ В ХРАЛУПАТА ДА И ВЗЕМАТ МЕДА И ЩЕ ИМА ТАКОВА НАСИРАНЕ ОТ СТРАХ,ЧЕ ДРУГ ПЪТ НЯМА ДА ПОСМЕЯТ ДА СЕ ДОБЛИЖАТ ДО ДУПКАТА.ИЛИ ТОВА Е ЕДИН ЦИРК,ДА СЕ ДЪРЖАТ МАЛКИТЕ НАРОДИ В ПОДЧИНЕНИЕ,ИЛИ СА ТОЛКОВА ГЛУПАВИ ДА ЗАКАЧАТ НАЙ МОДЕРНАТА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ СТРАНА.ЯНКИТЕ НЕ ИМАЛИ СЕРИОЗНА ВОЙНА,ОСВЕН МАЛКИ НАРОДИ КОИТО ЛЯГАТ БЪРЗО.

144

ЛИОН

преди 8 години

МНОГО ВАЖНО ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ -30dumi.eu/archives/78500

fallback