Снимка: Reuters

Смъртта на Фреди Грей - афроамерищанецът, който почина седмица след задържането му от полицията в Балтимор, е убийство и е започнато съдебно преследване срещу шестима полицаи, заяви прокурорката на града, цитирана от Франс прес.

В резултат на това петима от шестимата полицаи, обвинени в смъртта на 25-годишния мъж, вече са задържани, съобщи кметицата на града Стефани Ролингс-Блейк.

Още по темата
"Никой в нашия град не е над закона", каза Ролингс-Блейк  пред CNN. Тя съобщи още, че всички замесени в инцидента полицаи са отстранени от служба.

"Знаем, че мнозинството мъже и жени, които работят в полицията на Балтимор, служат на града с чест, гордост и  храброст", отбеляза кметицата. Тя обеща безкомпромисно да се бори с проявите на жестокост и расизъм от страна на полицаите и с корупцията в редиците им.

По-рано прокурорката на Балтимор Мерилин Мосби съобщи, че шестимата полицаи ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост. Според разследването и аутопсията Фреди Грей е починал "от фатална рана, докато не е носел колан в полицейския фургон, в който е бил отведен".

След съобщението, че младежът е починал от счупване на шийните прешлени, град Балтимор е сцена на ежедневни протести, които прераснаха в размирици в понеделник вечерта след  погребението му

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е изключително важно да се установи истината за смъртта на Фреди Грей.  "Правосъдието трябва да се произнесе", каза президентът скоро след съобщението, че шестима полицаи ще бъдат съдени за убийство по непредпазливост.

Обама уточни, че още не се е запознал с предявените обвинения и подчерта, че не иска да коментира текущо разследване, но изтъкна, че трябва да се хвърли цялата светлина върху случилото се.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase