Снимка: Reuters
fallback

Изпълнението на смъртното наказание на филипинка, осъдена за наркотрафик, беше отложено в последния момент, след като жена, която я наела, се предаде на филипинската полиция, съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорител на министерството на правосъдието.

Екзекуцията на Мери Джейн (Велосо) беше отложена, тъй като постъпи молба от филипинския президент във връзка с жена, заподозряна в трафик на хора, която се предала на филипинските власти, каза говорителят Тони Спонтана. "Мери Джейн била призована за свидетел", допълни той.

Президентът на Филипините Бениньо Акино благодари на индонезийския си колега Джоко Видодо за отсрочката, дадена на Мери Джейн Фиеста Велосо, съобщи ТАСС, позовавайки се на говорител на държавния глава.

Благодарни сме на Джакарта за справедливото отношение, признателни сме на колегите си за разбирането на обстоятелствата, отвели Велосо в Индонезия в търсене на по-добър живот. Вместо това тя се е оказала в мрежите на престъпна организация, каза президентският говорител.

В Манила разчитат, че самопризнанията на 47-годишната жена, осъдена за участие в престъпна групировка, занимаваща се с търговия с наркотици в Индонезия и на Филипините, ще спомогнат за замяна на смъртната присъда с доживотен затвор. "Според нас Велосо не е участник в престъпна дейност, а жертва на престъпна групировка", подчерта той.

Вчера в Индонезия бяха екзекутирани чрез разстрел осем души, седем от които - чужденци. Всички те бяха осъдени за контрабанда на наркотици. Филипинката фигурираше в списъка на практика до последния момент.

Сред осъдените беше и 51-годишния французин Серж Атлауи, но той също се оказа извън списъка заради съдебна процедура.

Индонезийската му адвокатка сезира административния съд в Джакарта, за да оспори неоснователното според нея решение на Видодо, отхвърлил молбата за помилване на французина. Вчера обаче индонезийската главна прокуратура заяви, че ако административната му процедура бъде отхвърлена, той ще бъде екзекутиран и властите няма да се бавят твърде дълго, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Любомир

преди 9 години

До Гражданин за EРБЩе ме прощаваш, но още като бях дете продаваха в детските градини наркотици. Всъщност те са предпочитан раойн...

1

Анонимен

преди 9 години

Това е правосъдие! Няма тън- мън!

fallback