Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Българинът, който е пленен в Персийския залив, е един. Сънародникът ни е част от екипажа на товарен кораб, задържан от иранските военноморски сили, съобщиха от Министерството на външните работи.

Oще по темата
Посланикът на България в Техеран е връчил на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.

Елитни ирански части задържат снощи контейнеровоза "Тигрис", докато преминава през Персийския залив.

Плавателният съд пътува от саудитския град Джеда за Дубай през ключовия за износа на петрол Ормузки проток.
Министерството на външните работи на Дания интензивно работи за уреждане на въпроса с контейнеровоза Мерск Тигрис.

Ние работим усилено по разследване на обстоятелствата за задържането на контейнеровоза и водим диалог с компанията Мерск по този въпрос. Трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада, се казва в изявление на външното ведомство.

Собственик на плавателния съд е базираната в Сингапур компанията Рикмерс шипмениджмънт. Плавателният съд е бил взет на лизинг от компанията Мерск, регистрирана в Дания.

Първата компания поясни, че корабът е плавал в международни води, когато е бил задържан. Втората поясни, че плавателният съд се е движел по установения маршрут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Тлъб

преди 9 години

Дали ще го сготвят ?

2

kon

преди 9 години

иранците се раздвижват скрития коз на путин

1

Анонимен

преди 9 години

Само 1? Всичките,всичките.

fallback