Снимка БТА

Руските власти анулираха регистрацията на политическата партия, оглавена от опозиционера Алексей Навални, съобщиха световните агенции, позовавайки се на руското министерство на правосъдието.

Ведомството посочи в комюнике, че е взело решение да изключи Партия на прогреса и подразделенията й от регистъра на разрешените от правителството политически партии за неспазване на руското законодателство, тъй като не е регистрирала регионалните си подразделения в изисквания срок. "На сайта на министерството на правосъдието прочетохме, че Партия на прогреса е ликвидирана, но без решение на съда", каза лидерът на формацията Навални по радио "Ехото на Москва", цитиран от Франс прес.

Те просто са ни извадили от списъка. Ние ще обжалваме това решение в руските съдилища и в Европейския съд по правата на човека, заяви той.

Министерското решение се огласява десет дни след като бе обявено създаването на ново опозиционно движение - Демократична коалиция, обхващаща Партия на прогреса и партия РПР-Парнас, чийто съпредседател бе Борис Немцов, убит на 27 февруари близо до Кремъл. Малко след това в коалицията се включиха още шест опозиционни организации и партии, сред които движение "Отворена Русия" на бившия олигарх и дисидент Михаил Ходорковски. 

"Плановете ни се запазват: Демократична коалиция ще участва в изборите още от тази година, опирайки се на партия
 РПР-Парнас", която продължава да е разрешена в Русия, обясни Навални.

"Този вид партии изглежда са доста опасни за Кремъл и затова той иска да ни унищожи и да отправи до останалите сигнал: не се доближавайки до тези радикали", допълва опозиционерът.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase