Снимка: архив, Reuters
fallback

Министерството на външните работи на Дания интензивно работи за уреждане на въпроса с контейнеровоза Мерск Тигрис, който беше задържан от иранските власти вчера в Ормузкия пролив, предаде ТАСС.

Ние работим усилено по разследване на обстоятелствата за задържането на контейнеровоза и водим диалог с компанията Мерск по този въпрос. Трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада, се казва в изявление на външното ведомство.

Oще по темата

Собственик на плавателния съд е базираната в Сингапур компанията Рикмерс шипмениджмънт. Плавателният съд е бил взет на лизинг от компанията Мерск, регистрирана в Дания. Първата компания поясни, че корабът е плавал в международни води, когато е бил задържан. Втората поясни, че плавателният съд се е движел по установения маршрут.

Франс прес съобщи вчера, че моряци от България, Мианма, Румъния и Великобритания са в екипажа на задържания товарен кораб. Капитанът на кораба е българин, посочи още Франс прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Днес датската компания Мерск съобщи, че екипажът на кораба е невредим, предаде Ройтерс.

Корабът е бил задържан вчера в 9,00 ч. по Гринуич. На борда му е имало 24 души екипаж. Плавателният съд е бил прехванат от силите на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, посочи Франс прес.

Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията Мерск.

Контейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com. Той е бил насочен от иранските сили към
пристанището Шахид-Бахонар, което е част от пристанищния комплекс Бандар Абас, съобщи иранската агенция Тансим, цитирана от Франс прес.

Вчера Пентагонът заяви, че корабът е плавал под флага на Маршаловите острови, припомня Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

За външното министерство на Дания разбрахме, а нашето външно какви ги дърви в момента?

fallback