Снимка: Reuters
fallback

Ирански боен кораб е задържал товарен кораб в Персийския залив и го е насочил към иранското пристанище Бандар Абас. Това съобщи притежаваната от Саудитска Арабия телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс.

Задържането на товарен кораб в Залива няма политическо или  военно измерение, съобщи по-късно иранската полуофициална агенция Тасним, цитирайки неназован източник, предаде Ройтерс.

 "Това не е свързано с военни или политически, а с граждански въпроси, на които могат да отговорят пристанищните власти", заяви източникът.

Пентагонът пък съобщи, че иранските сили са задържали товарен кораб, плаващ  под флага на Маршаловите острови в Залива, след като ирански патрулни кораби са дали предупредителни изстрели и са го накарали да навлезе по-навътре в ирански води.

Иранските ВМС задържаха кораба по молба на иранската пристанищна служба, съобщи англоезичният отдел на иранската агенция Фарс.

 "Това е търговски кораб и бе издадена съдебна заповед за  конфискацията му", заяви неназован източник, споменавайки спорове между пристанищните власти и собственика на кораба.

Компанията Маерск, която е собственик на кораба "Тигрис", заяви, че на борда му има 24 души екипаж, повечето от Източна Европа и Азия.

Пентагонът заяви, че задържането на кораба от иранските ВМС изглежда като провокация, но американските власти все още не разполагат с всички факти по случая.

ВМС на САЩ са изпратили ескадрен миноносец в района за наблюдаване на ситуацията. Пратен е и разузнавателен самолет, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Абонат

преди 9 години

"Пентагонът заяви, че задържането на кораба от иранските ВМС изглежда като провокация, но американските власти все още не разполагат с всички факти по случая."Ето тук е заровено кучето. Първо ще го обявим за каквото на нас ни изнася, пък после ще го "докажем". Както 9/11, както Малейжа Еър.....

3

,

преди 9 години

Саудитските уахабисти са бомбардирали по примера на ционистките си братя военопрестъпници писта за самолети за да не може да кацне ирански самолет натоварен с храна и лекарства за бомбардираното население на Йемен.Самолетът е бил принуден да се завърне за радост на психопатите.rt/news/253929-saudi-bombs-yemen-runway/

2

Анонимен

преди 9 години

Стига глупости.Ако има запор или неуточнени сметки като неплащане или други корабите се арестуват. Но като се има предвид ,че собственика на кораба е Маерск(еврейска компания).И пентагона информира за това става въпрос за провокация ама от страна на пентагона..За информация на незнаещите всеки ден във всяко пристанище по света се задържат(арестуват)кораби.До изясняване на финансивите проблеми ако има такива.

fallback