Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия съобщи, че предоставя 70 милиона евро на Украйна за изграждането на новия саркофаг над взривения през 1986 г. реактор 4 в АЕЦ-Чернобил.

Строителството на новия защитен похлупак започна през 2010 г. и се извършва под ръководството на френски специалисти.

Очаква се саркофагът да бъде поставен върху реактора до средата на 2017 година, а общите разходи ще бъдат около 1,5 милиарда евро. До края на седмицата предстои конференция на дарители в Лондон за събиране на още 615 милиона евро, необходими за изграждането на новата защита.

Държавите от ЕС са предоставили около 420 милиона евро, отбелязва ЕК. Европейската банка за възстановяване и развитие ще осигури допълнително 350 милиона евро.

Новият похлупак ще осигурява защита от разпространението на радиация поне 100 години. ЕК досега е предоставила над 600 милиона евро за проекти, свързани с АЕЦ-Чернобил, се отбелязва в съобщението.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Алекс

преди 9 години

До МенПредлагам да свалиш станиоловата шапка и да излезеш на по бира в някое заведение. Има шанс да забележив че света на вън не се покрива с тоя в главата ти.

8

Мен

преди 9 години

Боже номер 5 колко е ***. 700млн. За саркофаг, повдиаш го, а отдоло бронебойна техника, ПВО, и 70тона леко авт. оръжие, с които ще борят последиците от радияцията. Европа пасе трева, отатък океана щракат с пръсти, и потриват доволно ръчички. В софия пък си имат нова метро отсечка, и ги боли г$зъ. Диагнозата е късогледство, но лекът за него не са розовите очила които ни отпускат от ЕС под формата на субсидии и инвестиции. Затягайте коланите драги приятели всичко е на нашия гръб.

7

Анонимен

преди 9 години

В Чернобил имаше човешка грешка на украинец, не на руснак.

fallback