Снимка: архив, Булфото
fallback

Турското външно министерство отхвърли определението, което българският парламент даде на събитията от 1915 година.

В петък българските депутати приеха декларация, в която се говори за "масовото изтребление“ на арменците и която определя 24 април за "Ден в памет на жертвите“, съобщава Анадолската агенция.

В събота вечерта турското външно министерство направи изявление, в което определи декларацията като "очерняне“ на турската история, инициирано от "ултранационалистическата, ксенофобска и расистка партия Атака, която се обявява и срещу евроатлантическите ценности“. Ведомството отбелязва, че партията "има антагонистично отношение към Турция“.

"Несъмнено това решение ще има негативни последствия за турско-българските отношения. Българският посланик в Анкара, който бе поканен в министерството, бе предупреден за това“, се казва в съобщението.

Българският премиер Бойко Борисов пристигна в парламента преди вота и се намеси в окончателния вариант на декларацията, като замени израза "геноцид“ с "масово изтребление“, посочва турската информационна агенция, цитирана от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

369

666

преди 8 години

До АнонименКакво са дали арабите на света ли? Ето отговора: дали са ибрик, джамия и джихад.Ето това са дали арабите на света.

368

666

преди 8 години

До Ястреб ПашаТи недей много да лопаш фес долен! *** като са клали на Балканския полуостров 500 години и са вземали на година между 100 000 -200 000 деца девширме - че някакъв си възродителен процес може ли да се сравнява с тези идиотщини, които са вършили гадовете мисильмани!!? Върви на майната си в Анадола, ама не ти отърва, седиш тука защото и твоите прадеди са българи, насила обърнати в исляма! *** продажна ислямска!

367

от Гого до куките

преди 8 години

Какви последствия ще има бе амуджи? Пак ще ни поробите за 500 години ли? Дори и това да се случи и да се свържете по суша с Албания, както ви обещават от САЩ, ние пак ще ви надживеем. България е имало преди Турция и САЩ и ще я има и след тях!

fallback