fallback
Общ преглед


Украйна отбеляза днес 29-ата годишнина от най-тежката катастрофа в сферата на мирния атом, станала в Чернобилската АЕЦ на стотина километра от Киев, пише БТА.

Все още обаче се бави изграждането на нов саркофаг за пострадалия реактор, предаде Франс прес.

В 01.23 ч. сутринта - в точния момент на експлозията, стотици граждани положиха цветя и запалиха свещи в подножието на монумента в памет на жертвите от Чернобил в Славутич, на петдесетина километра от централата.

Президентът Петро Порошенко посети днес Чернобил, където почете паметта на жертвите и инспектира работата по новия стоманен саркофаг близо до реактор номер 4, който се взриви на 26 април 1986 г. и зарази с радиация голяма част от Европа - най-вече Украйна, Беларус и Русия.

Благодарение на сумите, отпуснати от международната общност, се надяваме да приключим изграждането на новия саркофаг, за да защитим завинаги света от чернобилската радиация, каза държавният глава в обръщение към нацията.

Стотина хиляди души бяха евакуирани от 30-километровата зона около централата, която и до днес е забранен район, а санитарното състояние на Чернобил все още е спорно, отбелязва АФП.

Научната комисия на ООН, изследваща последиците от радиацията, признава официално едва 31 смъртни случая сред операторите и пожарникарите, директно свързани според нея с катастрофата. Неправителствената организация "Грийнпийс" обаче твърди, че радиоактивното замърсяване може да е причинило смъртта поне на 100 000 души, главно т. нар. ликвидатори.

Стотици хиляди хора изпрати там съветската власт, без да им осигури адекватна защита, за да потушат пожара в АЕЦ, да разчистят заразената зона и набързо да изградят бетонен похлупак, наречен саркофаг, с който да изолират засегнатия реактор, отбелязва АФП.

Конструкцията впоследствие бе укрепена, за да не се срути, но се е пропукала и трябва да бъде покрита с гигантски похлупак от стомана, тежащ над 20 000 тона. Изграждането му се очаква да струва над 2 милиарда евро и се финансира с дарения от чужбина. Средствата се управляват от Европейската банка за възстановяванеи развитие.

Новият водонепропусклив похлупак е вече сглобен, но работниците предстои тепърва да го оборудват с високотехнологични инсталации, за да може да се разглобява и обеззаразява пострадалият реактор, след като стоманеният щит покрие стария саркофаг.

Проектът - дело на френските строителни компании "Венси" и "Буиг", трябваше да приключи първоначално в края на 2015 г., но бе отложен за края на 2017 г. поради "технологични трудности", както съобщи ЕБВР.

Въпреки инцидента Чернобилската АЕЦ продължи да работи и да произвежда ток до 2000 г., когато бе спрян последният й действащ реактор, напомня АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 20Хич не съм сигурен - познавам добре човек, който е изкарал трудония си живот в институт пооколната среда в една малка западна страна, който не е съгласен с такова твърдение. Псуваше шведите, че два дни не са съобщили на своите и на света, докато проверят своите ядрени електростанции. Съветското правителство имаше огромната вина! Ама ние да сме заразени снай-много радиация са митове и легенди, обслужващи политически цели. Всички изброени оттеб страни са в Стария континент, нали

26

Иво

преди 8 години

До Анонимен 25Пепел ти на устата, ненормалник! Дано никога никъде не става такова чудо, а най-малко - вКозлодуй! Ти даже не си разбрал, какво си написал! Реакторите на Козлодуй са съвсем друг тип,но това да го разбереш е абсурд!

25

Анонимен

преди 8 години

През 2014г инсталираната мощност на ветрогенераторите превишава мощността на всички ядрени реактори построени до сега.

fallback