Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия увеличава вноса на студенти, за да прокарва своите интереси в цял свят, пише "Комерсант".

Външното министерство в Москва, образователното министерство и федералната агенция по въпросите на ОНД, руснаците в чужбина и международното хуманитарно сътрудничество предложиха на руското правителство да увеличи съществено - с една трета, квотата за чуждестранни студенти в руските университети.

Ведомствата заявяват направо, че обучението на чужденци в Русия е необходимо за "формиране на проруски национални елити", които "по-ефективно да прокарват руските интереси, включително дългосрочни".

Допълнителните места за чуждестранни студенти, финансирани от руския бюджет, през 2016 г. ще струват на федерацията 206 милиона рубли, а до 2019 г. за този "инструмент на меката сила" се предвижда да бъдат отпуснати общо 4,5 милиарда рубли.

"Приятелската помощ" няма да излезе евтино на руската хазна, коментира "Комерсант". Подобна тактика прилагаше и ръководството на Съветския съюз - мнозина завършили в Москва впоследствие получиха постове в правителствата на държавите от социалистическия блок, напомня изданието.

Молби за допълнителни места в руски вузове според ресорната федерална агенция вече са получени от Ангола, Бангладеш, България, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни".

Вече е взето решение да се отпуснат нови 2200 места за студенти от Азия, още 1200 за Африка, 700 допълнителни за жители на ОНД, за близкоизточни страни - 500, за Латинска Америка - 200 и още 200 - за ЕС, пише всекидневникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

точно на място

преди 8 години

България редом с : Ангола, Бангладеш, Бразилия, Бурунди, Венецуела, Виетнам, Германия, Замбия, Йордания, Иран, Йемен, Палестина, Сърбия, Сирия, Сомалия, Судан, Монголия, Южна Африка "и много други страни". Германия е в списъка от съвсем други (търговски) съображения.

22

Иди Амин

преди 8 години

До Анонимен 13Един от най-известните студенти на Йейл и Харвард Бизнес Скуул е не кой да е, а самият Джордж Уокър Буш. Пичагата беше американският вариант на Димитър Пенев. По твоята логика това какво говори за тези учебни заведения ?

21

Шоп

преди 8 години

При такава постановка на нещата, най-безсрамните ренегати ще получават пълни шестици от руския университет, за да се наместят на по-висока позиция в съответния Бантустан. След което да предават по ефикасно интересите на народа си. Всичко товаозначава само едно - трябва да се извърши лустрация на завършилите в СССР и Русия.

fallback