Снимка: Reuters, архив

В четвъртък съпредседателят на руската партия РПР-ПАРНАС Михаил Касянов ще бъде във Вашингтон и ще връчи на конгресмени от САЩ т. нар. списък Немцов, включващ осем телевизионни журналисти от Русия.

Руската опозиция предлага Щатите да приложат срещу тях "закона Магницки" - да им забранят влизане в САЩ и да замразят активите им на американска територия, съобщава "Независимая газета".

Опозицията нарича хората от този списък пропагандисти. Това са журналистите Владимир Соловьов, Аркадий Мамонтов, Андрей Караулов, Константин Сьомин, Дмитрий Кисельов, генералните директори на руски телевизии Владимир Кулистиков и Олег Добродеев, както и депутатът от Държавната дума Алексей Пушков, който също е телевизионен журналист.

Според авторите на списъка - Михаил Касянов и Владимир Кара-Мурза от ръководството на РПР-ПАРНАС, дейността на тези хора е спомагала "да бъде разпалена в страната атмосфера на омраза, допринесла за убийството на политика Борис Немцов" - съпредседател на РПР-ПАРНАС, застрелян в Москва на 27 февруари. Списъкът с руски телевизионни журналисти носи името му, защото точно Немцов предложи по-рано санкции срещу медийни лица, които се занимават с пропаганда, обяснява вестникът.

Касянов уверява, че разработвайки "списъка Немцов", авторите са отчели всички юридически аспекти: Тези хора са нарушили някои етични норми. Ние не харесваме не личната им позиция, а това, че нарушават правата на гражданите за свобода на информацията и разпалват омраза към опозицията".

"Според нас, те не са журналисти, а пропагандисти и чиновници. Тяхната агитация, пропаганда и публичният тормоз срещу Борис Немцов доведоха в крайна сметка до убийството му", добавя Касянов.

По данни на изданието американските конгресмени са настояли за доказателства, затова в мотиви към "списъка Немцов" са цитирани конкретни изявления на журналистите в ефира на руски телевизии. Кисельов например заявява в коментар за опозиционната проява "Марш на мира", че организаторите й Касянов и Немцов се вдъхновяват от "хвърляне на кал", а телевизионният водещ Караулов нарича същото шествие "марш на предателите".

Подобни са и претенциите към другите хора от писъка. Пушков обвинява руски опозиционери, че дейността им се режисира от западни столици. "Любопитни сме коя американска партия плаща повече? Кой е плащал на Немцов и на другите либерали?" - пита в телевизионно предаване журналистът Мамонтов. А колегата му Сьомин твърди, че Немцов вероятно би приветствал евентуално нахлуване на Хитлер в Москва през 1941 г.

Списъкът предстои да бъде разширен, но това ще е дълга, къртовска работа, казва Касянов. След САЩ документът ще бъде внесен в Европейския парламент с предложение санкции срещу тези лица да наложи и ЕС.

"Независимая газета" цитира коментари на хора от "списъка на Немцов". Владимир Соловьов твърди, че двамата с Немцов са били приятели, а самата идея за подобни списъци на журналисти е в разрез с духа на руската конституция". "Това са безплодни опити - като онанизма", казва Кисельов. Други отказали да коментират.

Кара-Мурза обяснява, че руската опозиция сезира международни инстанции, защото в Русия е невъзможно да се търси отговорност от тези хора. И подчертава: "Един ден те със сигурност ще отговарят за действията си пред руския закон, но още днес можем и сме длъжни да потърсим от тях отговорност на международно равнище - още повече че тези господа, които толкова обичат да поливат с кал проклетия Запад, незнайно защо предпочитат да почиват именно там".

Твърде е вероятно САЩ да приемат "списъка Немцов", смята политологът Валерий Хомяков. Според колегата му Алексей Макаркин обаче Западът едва ли ще санкционира изброените лица. Първо, заради опасения, че Русия ще отвърне със собствен списък. Второ, заради самия постулат на западното общество за свободата на словото: колкото и да говориш за пропаганда, "Западът гледа да не закача много-много журналистите, ако не са официални членове на правителството".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase