Снимка: архив, Reuters
fallback

Радиоактивна вода изтече от авариралата преди 4 години японска АЕЦ "Фукушима-1", предаде ТАСС, цитирайки съобщение на ТЕПКО - компанията-оператор на централата. Течът е станал при спирането на осем помпи от системата за отвеждане на дъждовна вода.

Причината за инцидента засега е неизвестна. ТАСС отбелязва, че проблемът с изтичане на радиоактивна вода е един от основните в централата. Понастоящем обемът на заразената радиоактивна вода в процеса на охлаждането на реакторите се увеличава с по 350 тона всеки ден. Така в наземните контейнери, където тя се събира, вече са се натрупали около 240 хиляди тона.

През февруари в АЕЦ "Фукушима-1" имаше няколко изтичания на вода с високо съдържание на радиоактивни частици. Това накара комисията за контрол над ядрената енергетика да извърши пълна проверка как на територията на централата се спазват мерките за безопасност.

Миналата седмица в Япония пристигнаха и група експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за поредна инспекция и оценка на резултатите от борбата с течовете.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 3Най-вероятно непрекъснато изтича радиоактивна вода, друг е въпросът, че не се говори за това. Дали защото така е прието или поради други географски, етнически, социални и/или религиозни причини - мисля, че няма никакво значение. Има интерес това да се случва, има и достатъчно налични пари, изводите се налагат сами. Защото, колкото и да са големи, обемите на разполагаемите резервоари си имат лимит и техният брой/площ на която се съхраняват непрекъснато трябва да расте. До победата.

3

Анонимен

преди 9 години

Мине се не мине и изтича радиоактивна вода от "Фукушима". Случайно. И всеки път япончетата все не могат да разбера причината. Пък един мармот...

2

hahu

преди 9 години

за сметка на това пък в бг-магазините е пълно с риба, дето не пише откъде е ... :-) или пък всичката е северно море. дори и такава дето не се среща там ... :-)

fallback