Цензурата в Еритрея е по-свирепа дори от тази в КНДР. Снимка: Reuters
fallback

Малката африканска държава Еритрея задминава дори Северна Корея в цензурата на медиите, сочи доклад на Комитета за защита на журналистите, цитиран от Асошиейтед прес.

Организацията със седалище в Ню Йорк публикува годишната си класация с 10-те държави с най-силна цензура в света. Освен Еритрея и Северна Корея, в списъка влизат още Саудитска Арабия, Етиопия, Азербайджан, Виетнам, Иран, Китай, Мианма и Куба.

Важен фактор в доклада е начинът, по който държавите ограничават достъпа до интернет. Еритрея например позволява само комутируем достъп до интернет (през телефон с помощта на модем), а Северна Корея позволява достъп до интернет на малоброен елит.

Еритрея е на последно място в света по процент на гражданите с мобилни телефони - едва 5 на сто.

Според доклада 44 журналисти са лишени от свобода в Китай, който е на първо място в света по този показател. Това е най-големият брой, откакто Комитетът за защита на журналистите  започна да води подобна статистика преди четвърт век, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Ей.... голям демократ е Путинчо даже и интернета не е забранил.

8

Анонимен

преди 9 години

A Украйна, САЩ - къде са в класацията? На 4 и 5-то място. Вторите както не говорят чужд език са още по-лесни за манипулиране.

7

Анонимен

преди 9 години

А къде оставихте американската преса и медии, принадлежащи на няколко евреи ?!

fallback