Снимка: Архив Reuters
fallback

Бивш офицер от армията на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин е бил най-важният стратег на Ислямска държава, когато джихадистката групировка е поела контрол над северна Сирия, пише германското списание "Шпигел", цитирано от Франс прес.

Самир Абд Мухамад ал Хлифауи, с прозвището Хаджи Бакр, бивш полковник от тайните служби на армията на Саддам Хюсеин, бил член на военния съвет на ИД. Той бил убит през януари 2014 г. от бойци на опозиционната Свободна сирийска армия в Тал Рифаат, в северна Сирия, пише "Шпигел".

Списанието получило от сирийски бунтовници в Алепо документи от трийсетина страници, написани от Бакр. Те съдържат програма за установяване на халифат в северна Сирия, график за убийства, отвличания, внедряване на шпионски групи в населените места и подготовка за завземане на властта.

Според "Шпигел" Бакр останал без работа след разпускането през 2003 г. на армията на Саддам Хюсеин от назначения от САЩ администратор на Ирак Пол Бремър. По-късно той се срещнал с един от водачите на Ал Кайда - Абу Мусаб аз Заркауи, убит през 2006 г., а в периода 2006-2008 г. прекарал две години в американски затвори, включително в Абу Гариб в Багдад. След това "сивият кардинал" Хаджи Бакр, наречен от "Шпигел" най-важния стратег на Ислямска държава, скроил заговор с група бивши офицери от иракското разузнаване, за да бъде издигнат Абу Бакр ал Багдади за водач на Ислямска държава и да й бъде придаден религиозен облик.

Свидетел на тези събития твърди пред германското списание, че Хаджи Бакр по убеждения не е бил ислямист, а националист, който използвал религията като средство за постигане на определени цели.

"Той беше изключително интелигентен, решителен и отличен стратег", добавил свидетелят.

ИД провъзгласи през юни 2014 г. "ислямски халифат" в завзетите от нея територии в Сирия и Ирак, напомня АФП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 9 години

Мека и Медина...до основи.

7

Анонимен

преди 9 години

Опасявам се че много скоро ,ердоган и неговите мюсулмански братя ще ядат ядрената тояга и вместо корана, ще учат Менделеевата таблица наизуст.

6

снимки на двамцата

преди 9 години

Най-важният приятел на Ислямската държава е Джон Маккейн. Джон Маккейн и шефа на Ислямската държава Абу Бакр Ал-Багдади са приятелчета. Има снимки на двамцата. Въпросът е, кой е по-големият терорист и враг на Сащ, Абу Бакр Ал-Багдади или Джон Маккейн?

fallback