Снимка: Reuters, архив
fallback

Германският парламент е напът да използва термина "геноцид" в резолюция за избиването на близо 1,5 милиона арменци в Османската империя преди 100 години, събщи БТА.

Правителството заяви днес, че подкрепя предложението за необвързваща резолюция, което ще бъде разгледано в петък, подготвено от депутати от управляващите партии, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Правителственият говорител Щефен Зайберт каза, че след консултации между депутатите и кабинета "правителството "застава зад проекта, в който съдбата на арменците през Първата световна война служи като пример за историята на масови убийства, етнически чистки, изселвания и да, за геноциди, с които по такъв ужасен начин е белязан 20 век".

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви в днешния брой на "Зюддойче цайтунг", че напълно разбира причините и най-вече чувствата, които биха накарали човек да обобщи случилото се тогава с термина геноцид, но добави, че е загрижен, че един допълнително нагнетен политически дебат в Анкара и Ереван би усложнил и може би дори би направил невъзможно това, което наистина е важно - началото на сериозен диалог между турци и арменци.

Управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел има огромно парламентарно мнозинство и приемането на предложението изглежда сигурно, отбелязва АП.

В интервю по телевизия А Ер Де вчера Щайнмайер отхвърли използването на думата геноцид, същевременно отричайки твърденията, че тя се избягва, за да не се дразни Турция, припомня Ройтерс.  "Отговорността не може да бъде сведена до един единствен термин", поясни той.

Анализатори твърдяха, че неохотата, проявявана досега от Германия, се дължи на страха да не предизвика недоволството на Турция и на 3,5-те милиона германци от турски произход или турски граждани, живеещи в Германия.

Според Ройтерс Германия не е искала да използва думата поради опасения, че убийствата срещу племената Хереро, извършени през 1904-05 г. от германски войски на територията на сегашна Намибия също биха могли да се нарекат геноцид, което да доведе до искания за репарации.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Възродителен Процес

преди 9 години

ние не oсъдихме Възродителен Процес който беше преди 25 години те ми тръгнали да търсят ПОД ТЕЛЕ ВОЛ преди 100 години

37

********************

преди 9 години

А мързеливите Арменци в България които само искат да си седят в златарските Магазинчета и да мамят хората с продажба на златни накити , какво да кажем за тях , нищо хубаво

36

ЗА

преди 9 години

Повечето коити са ЗА дори не познават Историята по това време , Кюрди са били използвани като поръчкови убийци тогава не само през 1915 но и през Османско по Българските земи цяла сегашна Сирия е участвала в Османската войска но вероятно умишлено се крият тези неща сигурно за да не се знае

fallback