Снимка: архив Reuters
fallback

От кораб, за който се предполага, че е превозвал близо 700  нелегални имигранти и потъна край либийските брегове през изминалата нощ, са спасени 28 души. Досега са открити телата на 28 души и има опасения, че тази катастрофа ще се окаже най-тежката в Средиземно море с най-голям брой жертви, информират световните агенции, позовавайки се на италианската брегова охрана и други институции, участващи в спасителните операции.

Трагичният инцидент е станал в непосредствена близост до либийски води, на 193 километра южно от най-южния италиански остров - Лампедуза.

Бедствено положение е било обявено около полунощ. Предполага се, че корабът се е преобърнал, когато пътниците се преместили на едната му страна при наближаването на кораб от търговския флот.

Oще по темата

Тази година при подобни трагични инциденти са загинали най-малко 900 души. Ако се потвърди, че сега са загинали близо 700 души, това ще бъде най-големият брой жертви при потъване на един плавателен съд. Миналата седмица се предполагаше, че 400 души са се удавили при подобно корабокрушение. Трагедията се разиграла малко преди полунощ, на около 200 километра южно от италианския остров Лампедуза. В спасителната операция освен италианската брегова охрана участват сили на ВВС и флота, както и търговски кораби. /РВ/

Френският президент Франсоа Оланд поиска днес спешно заседание на вътрешните и външните министри на ЕС, за да се вземат мерки след поредното потъване на кораб в Средиземно море, превозващ нелегални имигранти, при което вероятно са загинали близо 700 души, предаде Франс прес.

Ако досегашните данни се потвърдят, "това ще бъде най-тежката катастрофа през последните години в Средиземно море", заяви Оланд по телевизия Канал+.

Трябва да се увеличи броят на корабите, за се засили дейността от въздуха над зоната и да се води по-интензивна битка срещу този вид трафик, защото "онези, които отвеждат хора на такива кораби, са трафиканти, дори терористи", заяви френският президент.

Италианският премиер Матео Ренци прекъсна обиколката си из страната във връзка с трагедията в Сицилийския пролив, където се преобърна кораб с над 700 нелегални имигранти на борда.

Пресслужбата на правителството, цитирана от ТАСС, съобщи, че Ренци ще даде пресконференция през втората половина на деня.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

anonimen

преди 9 години

Тези хора ще се върнат в държавата си, когато терориста Америка излезне от тяхната.

33

Арменската попадия

преди 9 години

Ай гиди, тия направо на орди прииждат. Европа ще се задави от тоя приток. Докога така. По ме кефеше навремето границата ни . С кльонове, вишки, войници с кучета и стрелба без предупреждение. Това сега не е граница, а просто бразда в полето. Демокрация, ко да праиш.

32

Анонимен

преди 9 години

САЩ вършат добре работата си по унищожаването на ислямския свят и Европа заедно.

fallback