Барак Обама. Снимка: Ройтерс, архив

Реформите, които се договарят между Гърция и кредиторите, са много важни, но страната, както и цялата еврозона, има нужда от определена гъвкавост, за да се даде надежда на хората, заяви американският президент Барак Обама, цитиран от ДПА.

Още по темата
"Гърция трябва да предприеме реформи. Те трябва да събират данъци. Те трябва да намалят бюрокрацията. Те трябва да имат по-гъвкави трудови практики", посочи американският президент на съвместна пресконференция в Белия дом с италианския премиер Матео Ренци.

Същевременно Обама заяви, че е казал на новото правителство в Атина, избрано с обещанието да сложи край на мерките за икономии: "Ние признаваме, че имате нужда да покажете на народа си, че има надежда и че може да постигнете растеж, и ние ще подкрепим известна гъвкавост в начина, по който вървите напред, така че да можете да направите и инвестиции, а не просто изстискване до последна капка".

Обама отново повтори своята позиция, че "по време на толкова ниско потребление и признаци на дефлация, каквито виждаме в Европа през последните години, засилването на търсенето също е важно; важно е да има и известна гъвкавост в постигането на фискалните цели".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase