Снимка: архив, Reuters
fallback

Германската федерална прокуратура разследва сведения, че германски джихадисти са участвали в изтезания на заложници на Ислямска държава. Твърди се, че те са работили като надзиратели в затвори на организацията, в които са държани обезглавените впоследствие американски, британски и японски заложници, пише "Зюддойче цайтунг".

По данни на вестника, както и на германските радиотелевизионни компании Ен Де Ер и Ве Де Ер, в основата на разследването са подробни показания, дадени от 27-годишен германец, който до юни миналата година е лежал в различни затвори на Ислямска държава, единият от които в Алепо. Обстоятелствата около освобождаването му обаче са неясни.

Младият германец е казал, че по време на почти едногодишното си пленничество се е запознал с много от екзекутираните по-късно заложници, сред които са били американците Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и че е станал свидетел на екзекуция чрез разстрел.

Той твърди също, че е срещал прословутия палач, известен като Джон Джихадиста. Британските власти го идентифицираха като родения в Кувейт и завършил компютърно програмиране във Великобритания Мохамед Емуази, отбелязва "Зюддойче цайтунг".

Според показанията на германеца негови сънародници са работели като надзиратели в затворите на джихадистите, но са участвали и в изтезания.

Според следствието един от тях е бил и Филип Бергнер, най-известният германски ислямист, пише вестникът. Приелият исляма разносвач на пици от Динслакен, провинция Северен Рейн-Вестфалия, отишъл в Сирия през 2013 г. и както се твърди, е загинал при самоубийствен атентат в иракския град Мосул.

Главната федерална прокуратура в Германия отказа да вземе отношение по темата, обосновавайки се с продължаващите следствени действия, отбелязва "Зюддойче цайтунг".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Кон

преди 9 години

Предполагам, че става дума за араби. Но лъжите се тиражират безкритично. Колкото *** са българи, толкова и тези германци са немци. Май вече няма кой да ги мисли тези неща, сред пишещите братя.

5

Анонимен

преди 9 години

Германски джихадисти - как звучи само.

4

Анонимен

преди 9 години

ne sa hubav narod VIGDATE CE I NAS OGRABIHA.ZA 25 G.V BALGARIA NE OSTANA NISHTO ZA KRADENE,TA SEGA VZEMAME I ZAEMI.GERMANZITE NI DOKARAHA DO PROSESHKA TOIAGA.

fallback