Снимка: БТА
fallback

Американският президент Барак Обама съобщи, че САЩ предлагат на Ирак допълнителни 200 милиона долара хуманитарна помощ, за да помогнат на хората в тази страна, принудени да избягат от домовете си заради напредването на групировката Ислямска държава, предадоха световните агенции.

По време на среща с иракския премиер Хайдер ал Абади в Овалния кабинет на Белия дом, Обама подчерта, че иракски семейства и иракски деца са страдали заради дейността на групировката и САЩ са длъжни да им помогнат.

Обама посочи, че откакто Ал Абади беше избран за премиер на Ирак преди седем месеца, иракските сили са станали по-добре оборудвани и по-добре подготвени, предаде Асошиейтед прес. Президентът добави, че Ирак и оглавяваната от САЩ коалиция, която нанася удари по позиции на ИД, са успели да си върнат около една четвърт от територията в Ирак, превзета от ислямистите миналата година. Обама нарече това "значителен напредък", посочва Франс прес.

Президентът обаче предупреди, че процесът за изгонване на ислямистите ще бъде дълъг, предаде АП.

"Ние ще успеем да победим ИД", посочи все пак Обама, цитиран от Франс прес.

Американският президент предупреди, че чуждите бойци в Ирак трябва да спазват суверенитета на иракската държава, когато й помагат в битката й с ИД. Така Обама негласно визира Иран, отбелязва Ройтерс.

Обама поясни, че двамата с Абади са обсъдили ролята на Иран в битката срещу ИД, посочва Ройтерс. Този въпрос поражда голямо безпокойство у САЩ, допълва АП. Шиитските милиции, за които се смята, че са подкрепяни от Иран, играят голяма роля в подпомагането на иракските военни в усилията им да отблъснат ИД на иракска територия, допълва АП.

Обама посочи, че САЩ очакват от Ирак да действа в тясна координация със своя голям шиитски съсед Иран, но добави, че всички чужди бойци трябва да бъдат под контрола на иракската държава, предаде Ройтерс.

Абади пък подчерта, че увеличаването на американските удари, доставките на оръжия и обучението на иракските военни са помогнали за отблъскването на силите на ИД, но добави, че Ирак има нужда от по-голяма подкрепа от международната коалиция, за да "довърши ИД".

От Белия дом уточниха, че по време на срещата Ал Абади не е направил никакви конкретни искания за военна помощ от страна на САЩ, посочва Ройтерс.

Обама е уверил Абади, че САЩ и техните коалиционни партньори ще продължат да подкрепят иракските сили в битката им срещу ИД. Двамата са обсъдили и следващите стъпки срещу групировката, посочва ДПА.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Помощ или заем?

11

Анонимен

преди 9 години

Хахаха, те така "демократизираха" Ирак, че там вече е "надежда всяка оставете". Чудят се горките откъде и как да смучат ресурси, но вече става все по-трудно. Май се готвят за нещо безумно.

10

Анонимен

преди 9 години

Това ще са преди всичко развалени продукти.Скоро показаха тонове лекарства от амер. армия за Крим доставени през 2012 г.Още през 2012 срокът беше изтекъл с няколко години!Никога не очаквайте нищо добро от тези ***!

fallback