Снимка: архив, Reuters

Полските власти обсъждат дали да позволят на членовете на руската рокерска група от привърженици на Владимир Путин "Нощните вълци" да преминат през територията на Полша в рамките на техен пробег от Москва до Берлин, посветен на 70-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия, предаде ТАСС.

"Ние се отнасяме сериозно към този въпрос. Водим преговори, за да решим какви трябва да бъдат критериите, за да позволим на тези хора да влязат в Полша", заяви полският заместник външен министър Рафал Тшасковски по полското радио.

Полша не може да забрани преминаването през територията й на руските рокери, ако те притежават шенгенски визи, смята бившият премиер на Полша Лешек Милер, оглавяващ Съюза на демократичните леви сили.

Ако някой разглежда подобна възможност, трябва да отговори на въпроса на какво правно основание, след като рокерите имат шенгенски визи, издадени от Германия, допълни политикът.

Други полски представители казаха, че ако тези хора проявят агресивно поведение, граничната охрана има право да реши да не ги допусне в Полша.

Планираното пътуване на "Нощните вълци" съдържа голяма доза провокация. Това пише полското списание "Политика", но подчертава, че провокаторите не трябва да бъдат арестувани, а би било съвсем безсмислено да бъдат нападани.

Вместо това е по-добре да потърсим други методи да се припомни що за хора са това, какво правят и кого подкрепят, препоръчва изданието.

Например, когато в края на април "Вълците" застанат на беларуско-полския граничен пункт, може да бъдат посрещнати от група правозащитници и историци. И по време на паспортната и митническата проверка облечените в кожени дрехи мотористи може да бъдат запознати с някои вероятно неизвестни за тях факти за Червената армия, чийто победен марш към Берлин почитат.

Може да им бъдат припомнени полската и западната гледна точка за това какво прави техният идол Путин и какво правят самите те в Източна Украйна. "Политика" пояснява, че членове на "Нощните вълци" се сражават на страната на сепаратистите, а рокерската група подкрепя открито анексията на Крим.

Освен това представители на полските власти биха могли да им прочетат кратка лекция за полското законодателство - тоест, че възхваляването на комунизма или на престъпленията на Йосиф Сталин е наказуемо в Полша, предлага списанието. Но най-важното е полското правителство да заеме ясна позиция, защото този мотопоход трудно може да бъде възприеман като мирен, ако се съди по изявленията на лидера на групата Александър Залдостанов.

И ако те изпълнят всички формалности - нека пътуват. Например в компанията на полски мотоциклетисти. В края на статията авторът признава, че всякаква употреба на сила срещу тях ще бъде не само против правилата, а и ще донесе изгода единствено на руската страна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase