Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Генералният директор на Организацията на ООН за наука, образование и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова осъди днес унищожаването на древния асирийски град в Ирак Нимруд от джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде ТАСС, като цитира нейно изявление.

"Осъждам това разрушително варварско нападение, засилващо ужаса от случващото се (в тази страна). Терористите разрушават не само статуи и барелефи. С помощта на чукове и експлозиви те унищожават самия град с твърдото намерение да изтрият от лицето на земята всички следи от историята на народа на Ирак", каза Ирина Бокова.

Генералният директор на ЮНЕСКО изрази солидарност с иракския народ и правителство и подчерта, че базираната в Париж организация възнамерява да координира усилията на международната общност в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности.

"Умишленото разрушаване на културно наследство е военно престъпление", изтъкна Бокова и обеща ЮНЕСКО да "направи всичко възможно, за да се бори с това зло и да документира ставащите събития с цел откриване на виновните и привличането им под отговорност".

"Ислямска държава" започна да унищожава Нимруд още в началото на март, припомня ТАСС. През уикенда джихадистката групировка разпространи пореден видеоматериал с нови разрушения в древния асирийски град. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

333

преди 9 години

до 1 Много си неграмотен, но пишеш. За какъв исторически реализъм говориш? Много си зле. Скрий се За Бокова - браво

5

Nsa

преди 9 години

А тези дето разрушиха МАВЗОЛЕЯ ще бъдат ли обявени за терористи?Сега този паметник щеше да генерира приходи?

4

Тракторист

преди 9 години

Ало ако обичаш Жабокова, осъди и унищожаването на 1300 годишни християнски храмове в съседна Сърбия от ВВС на терористичната сбирщина САЩ през 90-те години или като верна юдопоклонничка това не ти влиза в псевдозадълженията? Ох как не се сетих, че и ООН е една жидо-масонска псевдо организация, която ни най-малко не се интересува за християнската история, даже е част от парада подкрепящ унищожаването на християните по целия свят.

fallback