Снимка: Reuters
fallback

Поради политическата нестабилност в Афганистан, тази година площите, засети с опиумен мак, са се увеличили със 7 процента, заяви и.д. ръководител на афганистанското министерство за борба с наркотиците Харун Рашид Шерзад, цитиран от ТАСС.

Посевите с опиумен мак заемат 224 хиляди хектара в 132 провинции на страната, най-вече в южните провинции Кандахар, Фарах, Немруз и Хелманд, уточни той.

"Ние вземаме всички необходими мерки, но те изискват време и значителни ресурси", изтъкна министърът. "Вече успяхме да очистим от мака няколко стотин хектара в южен Афганистан", добави той.

Министърът отбеляза, че ръстът на маковите плантации е свързан с нестабилната обстановка в страната. Политическата и икономическата криза, както и проблемите в областта на  сигурността, значително ограничиха ефективността в работата на афганистанските власти в това направление, добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 9 години

Почти 80% от износа е за Русия. Сша за това само дето не ходят да го торят. Много гадно оръжие е дрогата.

10

Анонимен

преди 9 години

Те произвеждат, а кой го изнася и разпространява, с тези мръсни пари за какво се плаща?! Кой е там сега в качеството си на умиротворител? С чии самолети се изнася тонове дрога? Нали не вярвате, че афганистанците това закусват, обядват и вечерят?

9

Вуте

преди 9 години

До #6: Това е по данни,предоставени от самите производители и дилърите.

fallback