Снимка: Ройтерс, архив

Финансовите пазари очакват с притеснения новата седмица и данните за икономическата форма на САЩ, а в същото време Европа показва ранни признаци за обръщане на тенденцията, пише в свой коментар Reuters.

„Виждаме обратното на 2014 година – имаме повече опасения за САЩ и Китай, отколкото за еврозоната”, коментира Карстен Бржески, икономист в ING Bank.

Сега има повече причини за надежда за еврозоната, въпреки че икономическият ръст е бавен, а безработицата още е висока, коментират анализаторите.

Причината са действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и количествената й програма за изкупуване на държавни ценни книжа за 60 млрд. евро на месец. Първите данни показват, че ръководителят на ЕЦБ Марио Драги засега може да се похвали с успех.

Програмата успява и да успокои нервите на трейдърите, свързани с гръцките дългове.

На този фон във вторник (14 април) в САЩ ще бъдат разпространени данните за търговията на дребно през март. Очакванията са за ръст на продажбите, но пък наблюденията са, че потребителите са предпазливи и са запазили част от спестените от по-ниските цени на петрола долари.

Инфлацията и в САЩ започва да се забавя в следствие на ниските цени на петрола.

Китай също показва явни признаци за забавяне на икономиката. В сряда локомотивът на световният икономически ръст ще съобщи данните за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие.

На базата на статистическата информация досега икономистите предричат ръст в рамките на 7 на сто. Макар и това да е значително над данните за САЩ и Европа, очакванията са, че икономическият ръст на Китай през тази година ще бъде най-бавният от 25 години насам.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase