Снимка: Ройтерс

Участничка от Гамбия, облечена в традиционна носия и обута в сандали, стартира днес на маратона в Париж с бидон на главата като символ за километрите, изминавани в Африка при носенето на вода, предаде Франс прес.

Посланието на Сиабату Санех е изразено върху табелки на гърба й, с надпис: "В Африка жените изминават всеки ден това разстояние, за да донесат вода за пиене" и "Помогнете ни да намалим разстоянието".

Стройната, около 40-годишна жена се е съгласила за първи път да напусне страната си и да се смеси с 54-те хиляди участници в маратона, "за да помогне на себе си, на семейството си и на своето село", изтъкна тя пред Франс прес с помощта на преводач преди началото на надбягването.

"Трябва да им се помогне да имат вода", призова тя и допълни: "Африканците са уморени".

Символичното участие на младата гамбийка в парижкия маратон  съвпада с днешното откриване в южнокорейския град Дегу на Седмия световен форум за водата, по инициатива на британската неправителствена организация Вода за Африка (Water for Africa), подела кампания за набиране на средства за финансиране на водни помпи в селото, откъдето идва Сиабату Санех.

Това участие "показва също така контраста между охолството и красотата на Париж и бедността в Африка", отбелязва основателката на неправителствената организация, Шерил Грийнтрий.

Водна помпа струва 4900 и може да бъде монтирана за пет дни, изтъква тя. Нейната организация вече е финансирала 120 подобни проекта в Гамбия.

Сиабату Санех ходи за вода три пъти на ден, заедно с двете си дъщери - на 10 и на 4 години.

Според неправителствената организация, в Гамбия са необходими около 200-300 водни помпи, за да заместят временно между 40 и 60 на сто от кладенците и помпените системи, които се рушат и се нуждаят от поддръжка. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase