Снимка: архив, Булфото

Поредният голям енергиен проект в България - този път американски, се озова на ръба на закриването. Премиерът Бойко Борисов заяви, че в България няма пари за изграждане на нов, седми енергоблок от АЕЦ "Козлодуй", пише "Росийская газета".

Договорът на предишното българско правителство с американската компания "Уестингхаус" за изграждане на седми блок от "Козлодуй", сключен "без търгове, обсъждания и други процедури, приети за проекти от този мащаб", бе представян като алтернатива на подновяването на строежа на АЕЦ "Белене" по договор с Русия, напомня московският официоз.

"Уестингхаус" заяви, че продължава преговорите с България, но председателят на енергийната комисия в българския парламент Делян Добрев "съобщи, че... не се водят никакви преговори. Той нарече проекта авантюра и подчерта, че София трябва да преразгледа своите договорености с американците", посочва вестникът.

Според експерти и двете страни се стремят да запазят своя имидж - за българския премиер е "неуместно" да отказва на американците, а "Уестингхаус" иска да има реализиран проект в Европа. Твърде вероятно е обаче София да остане хем без инвестиции, хем без реактор, предупреждава "Росийская газета".

Сериозните финансови проблеми във връзка с единствената действаща българска АЕЦ "Козлодуй" и проекта на "Уестингхаус" вероятно не са изненадали правителството на България. Кабинетът обаче е поставил "политическите причини зад този проект по-високо от икономическата изгода от партньорството с Русия за изграждане на друга АЕЦ - "Белене", смята руският експерт Леонид Гусев, чиито думи помества сайтът "Бигпауър дейли".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase