Снимка: Reuters, архив

Руската Държавна дума на практика единодушно прие днес решение за отнемане на депутатския имунитет на Иля Пономарьов, с което даде възможност за възбуждане на наказателно дело срещу него, предаде ТАСС.

Решението на 450-местната долна камара на руския парламент бе подкрепено от 438 депутати, а един се обяви против.

В края на март в Думата постъпи искане от Генералната прокуратура за разрешение да започне съдебно преследване срещу Пономарьов. Следствието го подозира в "най-активно участие" при разхищаването на 22 млн. рубли от фонда "Сколково", с който е имал договор за научноизследователски работи и изнасяне на лекции.

Иля Пономарьов се числи към парламентарната група на "Справедлива Русия". Единственият глас против отнемането на неговия имунитет бе на члена на същата група Дмитрий Гудков.

"Не възнамерявам да ставам политически емигрант; не възнамерявам да търся политически убежища", цитира ТАСС думи на Пономарьов, като подчертава, че той отдавна е извън границите на Русия. Депутатът казва, че ще действа според това как се развива наказателното производство срещу него.

Асошиейтед прес уточнява, че Иля Пономарьов пребивава в САЩ и припомня, че той бе сред лидерите на антиправителствените протести в Русия през 2011-2012 г. и единственият член на Думата, гласувал миналата година против анексирането на Крим. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, както и опит да бъде изключен от парламента и да му бъде попречено да се върне в родината си.

Иля Пономарьов ще бъде лишен от депутатския си мандат, ако съдът го намери за виновен по предявените му обвинения, отбелязва АП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase