Снимка: Reuters, архив
fallback

Турция блокира достъпа до Twitter, Facebook и Youtube, заради публикуването на изображения с взетия за заложник турски прокурор от леви екстремисти, при заложническата криза завършила с неговата смърт, пише "Стандарт".

Сайтовете са недостъпни за повечето потребители, а според местните медии доставчиците на интернет са получили нареждане от прокуратурата да блокират някои сайтове, сред които социалните мрежи и порталът за видео обмен.

При опит да се влезе на някой от забранените сайтове на екрана се зарежда не съдържанието, а съдебната заповед, в която се казва, че "административната мярка" е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Мехмед Давутоглу обявиха, че няма да имат никаква толерантност към нарушенията на обществения ред след смъртта на Мехмед Кираз. Мъжът беше отвлечен от крайнолеви радикали и получи 5 огнестрелни рани при опита на властите да го освободят.

Прокурорът работеше по случая с 15-годишния Беркин Елван, който изпадна в кома по време на антиправителствените протести от 2013 г. и след 9 месеца почина. Момчето се превърна в символ на уличната борба срещу смятания за авторитарен Ердоган.

Неговата власт беше разклатена и от поредица корупционни скандали, започнали от онлайн публикации на потребители. Турският президент твърди, че негов бивш съратник се опитва да го компрометира и на няколко пъти се обявяваше за забрана на социалните мрежи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 9 години

чисто икономически причини, тъй като на момичетата се гледа като на тежест всемейството.Обезпокоително е, смятат анализатори, че процентът на неграмотността средмладоженките постоянно нараства. Разчетите сочат, че 97 на сто от момичетата, които сеомъжват на възраст под 18 години, прекъсват образованието си

48

Анонимен

преди 9 години

Около 30% от младоженките в Турция са на възраст под 18 години. Това сепосочва в изследване, извършено от турската служба към Фонда за населението наООН, съобщава МИА.Според данните от проучването, 28 процента от момичетата, които са сключили брак през2011 г., са били на възраст под 18 години (това прави около 181 000 момичета).В същото време в страната до този момент е имало заведени около 20 000 съдебни деласрещу семейства, които са разрешили брак на дъщерите си на възраст под 16 години.Запознати уточняват, че в повечето случаи семействата позволяват ранните бракове почисто и

47

Анонимен

преди 9 години

При тях това няма значение зощото 70% от населението е неграмотно.

fallback