Снимка: архив, Reuters
fallback

Антиислямското движение "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада" /ПЕГИДА/ проведе вчера първата си демонстрация в Лондон. Протестът, както и контрапроявата на неговите противници, премина под засилена полицейска охрана, предаде ТАСС.

Органите на реда образуваха "жива стена", за да разделят разпалените активисти от двата лагера. В края на февруари в английския град Нюкасъл се състоя първата в Обединеното кралство акция на ПЕГИДА. Както и в много други европейски градове, броят на противниците на подобни прояви, надвишаваше значително този на привържениците, отбелязва ТАСС.

Този път обаче мястото на събитията бе Лондон, което създаде проблеми с транспорта. Първоначално около сто активисти на ПЕГИДА преминаха с шествие по улиците, а след това блокираха правителствения квартал Уайтхол, където ги очакваха стотици противници.

ПЕГИДА е политическо движение, което се зароди в германския град Дрезден и от октомври 2014 г. провежда акции срещу "ислямизирането на Европа", посочва ТАСС.

По данни от последното преброяване на населението във Великобритания от 2011 г. ислямът е втората най-разпространена религия в Обединеното кралство, където мюсюлманите са 2,7 милиона души /4,8 процента от населението/. Мнозинството от тях живеят в Англия, където те са 5 процента от населението, в Шотландия и Уелс - около 1,5 процента, а в Северна Ирландия - 0,2 процента.

През 2011 г. 59,3 процента от жителите на Великобритания са заявили, че смятат себе си за християни, 25,1 процента са казали, че "нямат религия", а 7,2 процента не са посочили религиозната си принадлежност, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Чета

преди 9 години

коментарите и недоумявам. Вие християни ли сте. Ако да, защо не оставите Господ Иисус Христос да раздаде правосъдие.А с отровен език нищо не се постига. омразата е път към пъкъла. Важи за всички човеци на земята. защо мразите. Защо въздействате на другите да мразят Представа нямате от влиянието на думите, изпълнени с омраза. Отворете Новият Завет и четете.

19

345

преди 9 години

До Анонимен 26Ти прочете ли статията ? "Както и в много други европейски градове, броят на противниците на подобни прояви, надвишаваше значително този на привържениците, отбелязва ТАСС"Аз не мисля , че скоро някой ще им бие шута. И аз съм за шута , но както виждам голяма част са против него.

18

Анонимен

преди 9 години

Крайно време беше това да се случи в Англия. Лека полека цяла Европа ще скочи и ще бие шута на тая ***.

fallback