Петро Порошенко Снимка: архив, Reuters

Министрите на външните работи от "нормандската четворка" ще разгледат въпроса за изпращането на миротворци в Украйна на среща между тях. Това съобщи вчера в интервю украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

"За пръв път говоря за това - постигната е договореност в най-близко време да се проведе среща на министрите на външните работи в нормандски формат по въпроса за изпращането на миротворци в Украйна", каза Порошенко в ефира на украинската телевизия "Пети канал".

Той посочи, че реакцията на международните партньори на инициативата на Киев да бъде разположена миротворческа мисия е била негативна, тъй като това не е предвидено в Минските споразумения. "Но благодарение на усърдната работа на дипломатите този въпрос бе внесен за обсъждане. В частност имаше консултации с генералния секретар на ООН Бан Ки Mун", заяви Порошенко.

Украинският президент добави, че "миротворците трябва да стоят не само на линията на съприкосновение, но и на границата, а Организацията за сигурност и сътрудничество /ОССЕ/ - да проверява изпълнението на Минските споразумения".

Порошенко изрази увереност, че сътрудничеството с ОССЕ, увеличаването на нейната мисия, както и разширяването на мандата и техническото й оборудване ще гарантира устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници. Той също така съобщи в интервюто, че при проверка в складове на украинската армия са открити липси на около две хиляди единици огнестрелно оръжие и уточни, че при спецоперация са върнати около хиляда от тях. Порошенко увери, че властите няма да допуснат по улиците да се появят хора с незаконно оръжие.

В интервюто той говори и по темата за газа. Порошенко посочи, че за пръв път ръководството на Украйна няма интереси в газовия сектор, който е станал по-прозрачен. "Вече имаме победа в газовия спор. Въведохме диверсификация, стартирахме реверсивни доставки от Европа и не зависим от една-единствена държава доставчик", отбеляза държавният глава на Украйна.

По думите му сега Киев "спокойно плаща" 248 долара за 1000 куб. м газ и в тази връзка допусна, че "цените трябва постепенно да се понижат, в това число и за промишлените предприятия". Газът трябва да е обикновена стока без политически нюанси, добави той. В интервюто Порошенко заяви също, че в Украйна ще продължи "деолигархизацията".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase