Снимка: Reuters

Бившият президент на Куба Фидел Кастро се появи на публично място за пръв път от повече от година и се срещна с делегация от Венецуела, съобщиха днес кубинските официални медии, цитирани от Ройтерс.

Не се обяснява защо срещата е отразена от местните медии едва пет дни, след като се е състояла, отбелязва агенцията.

Официалните медии на Острова на свободата показаха кадри на седнал в колата си Кастро, който се здрависва с гостуващите венецуелци през прозореца.

Това е първата публична поява на Кастро след съгласието на Куба през декември да нормализира отношенията си с отколешния му враг САЩ.

Срещата с 33 венецуелци на мисия за солидарност в Куба се е състояла в училище и е продължила около 90 минути.

След разпадането на Съветския съюз богатата на петрол Венецуела стана най-близкият съюзник и главен благодетел на Куба, отбелязва Ройтерс.

Кастро е впечатлил венецуелците с дълго здраво ръкостискане и ясния си разсъдък, пише в. "Хувентуд Ребелде" в разказ от първо лице. В статията се отбелязва, че Кастро е бил изпълнен с жизненост.

Предишната публична поява на Фидел Кастро бе на 8 януари 2014 г. на откриването на културен център в Хавана. Сегашната роля на Фидел Кастро във вземането на политическите решения в Куба е неизвестна.

Мнозина кубинци допускат, че брат му и настоящ президент Раул Кастро се допитва до него по важни въпроси. Дългото мълчание на Фидел Кастро след обявеното през декември затопляне на отношенията със САЩ породи въпроси за здравословното му състояние и дали е съгласен с това сближаване, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase