Снимка: Reuters
fallback

Президентът на САЩ Барак Обама отново изрази убедеността си, че дипломацията е най-добрият път към решаване на иранския ядрен въпрос въпреки изразеното противопоставяне от Конгреса, предаде Ройтерс.

В четвъртък международните преговарящи в Лозана обявиха постигането на рамково споразумение с Иран по ядрената му програма.

"Като президент и главнокомандващ въоръжените сили съм дълбоко убеден, че дипломатическият вариант с обхватно и дългосрочно споразумение е най-добрият. За САЩ, за съюзниците ни и за света", заяви Обама в седмичното си радиообръщение.

Oще по темата

Обама каза, че очаква енергични дебати по този въпрос в САЩ и обеща да уведоми подробно за същността на споразумението Конгреса, където редица негови републикански опоненти смятат договорения в Лозана текст за недостатъчен.

Обама отново подчерта, че Техеран ще бъде подложен на изключително високо ниво на проверки.

"Ако Иран мами, светът ще узнае. Ако видим нещо съмнително, ще направим инспекции. Това споразумение не се опира на доверие, то се опира на безпрецедентни проверки", изтъкна президентът на САЩ.

"Това е добро споразумение, което покрива основните ни цели, включително строги ограничения на иранската програма и отрязване на всеки път към разработване на ядрено оръжие от Иран. Това споразумение лишава Иран от необходимия за изработване на бомба плутоний. То прекъсва пътя на Иран към сдобиване с бомба чрез използване на обогатен уран", посочи Обама.

Белият дом се надява, че подкрепа от американската общественост за дипломатическите усилия ще помогне да бъдат убедени скептичните конгресмени, отбелязва Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Дановски

преди 9 години

До знаещРусия завършва разработката на революционният ядрен реактор четвърто поколение "Брест". Той ще работи на принципа на затворения цикъл или с други думи - с вече отработения уран, който в границите на РФ е в количество 18 хиляди тона, като ежегодно се увеличава с 670 тона.

62

взгляд

преди 9 години

дипломация разбирасе какво друго в сегашната глобална ситуация това е равно на капитулация много интересно в персииският залив няма нито един самолетоносач та да увеличи американските дипломатически аргументиваи щатите дасоха пълен назад репченето на по силните и могъщи нее здравословно американският век свърши колкото и да ви е мъчно

61

знаещ

преди 9 години

Не им берете грижа на руснаците те се запасиха с уран от Бухово изкопаха на 80% процента от нашия уран обогатиха го във фабриката на гара Яна (аз там работих 10г и знам тези истини ) и сега имат на склад уран от България за стотици години напред така че не ги мислете.

fallback